Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Plenković na proslavi 32. godišnjice Prvog hrvatskog redarstvenika u Splitu

VIDEO Plenković na proslavi 32. godišnjice Prvog hrvatskog redarstvenika u Splitu

'Drago mi je da smo u našem mandatu učinili jako puno. Donijeli smo jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja, popunili sve moguće praznine, nedorečenosti i ispravili greške'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Splitu sudjelovao u Svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 32. godišnjice Prvog hrvatskog redarstvenika u Splitu.

Plenković se u Splitu pojavio sa cijelom svitom ministara. Bili su tu ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Stigli su i bivši ministar obrane Damir Krstičević te saborski zastupnik Ante Bačić koji je skup pozdravio u ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, a bili su tu i načelnik Uprave Slobodan Marendić te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Program je vodila Željka Radošević iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

'Veliko mi je zadovoljstvo da uoči Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja imamo prigodu spomenuti se vaše odvažnosti prije 32. godine. To je bilo prije balvana, to su bila dva tjedna kolovoza 1990. Ta činjenica da ste tada napravili taj korak pokazuje koliko ste bili spremni, odvažni i koliko ste osjetili ključni trenutak u povijesti naroda, stvaranja hrvatske države i slobode. Drago mi je da ste kazali da vam je motiv bio predsjednik Tuđman, da se realizira njegova vizija. 

Stoga će upravo tih prvih pet godina, do kraja mirne reintegracije biti jedinstveno u povijesti hrvatskog naroda, zahvaljujući vama, ljudima koji su se tada regrutirali iz policije, Zbor narodne garde i druge postrojbe Hrvatske vojske. Ta je činjenica važna da budu svjesni da to što imaju danas nije nekakva datost. Ovo što imamo danas ostvareno je u ključnom trenutku, a vaš doprinos kao hrvatskih branitelja bio je ključan', poručio je premijer. 

'Ustrojili smo snažnu policiju i vojsku, a temeljem toga je upravo doprinos hrvatskih branitelja, o kojima vodimo računa, koje uvijek s poštovanjem i s dignitetom stavljamo na mjesto u društvu na kojem trebaju biti. Drago mi je da smo u našem mandatu učinili jako puno. Donijeli smo jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja, popunili sve moguće praznine, nedorečenosti i ispravili greške. Kada se cijela ta naša politika pogleda u kontinuitetu, onda se vidi da znamo tko je temelj hrvatske slobode. Vi ste među onima koji su utkali sve u temelje hrvatske slobode', rekao je premijer među ostalim.

'Postrojili su se 5. kolovoza, što ima i simbolično značenje. Na neki način možemo reći počelo je 5. kolovoza 1990., a završilo je 5. kolovoza veličanstvenom operacijom Oluja. To su ljudi koji su se prvi odazvali na poziv hrvatskog predsjednika, imali su samo dva uvjeta - dragovoljnost i domoljublje. Iz Prvog hrvatskog redarstvenika izrasle su prve specijalne postrojbe i policije i vojske i antiteroristička jedinica i jedinica za posebne namjene. Kasnije su pripadnici Prvog hrvatskog redarstvenika preuzimali najodgovornije zadaće. Zbog toga zaslužuju naše priznanje jer su bili prvi', kazao je ministar unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade, Davor Božinović.

'Prvi hrvatski redarstvenik po mnogo čemu je jedinstven. Pokušat ću citirati riječi predsjednika Tuđmana kada je 8. kolovoza 1990. godine primio prijavak, rekao je vi morate biti čuvari blaga naših ljudi, čuvari sigurnosti Republike Hrvatske. Danas 32 godine poslije, možemo iskazati zahvalu i čestitku svim tim ljudima. Nažalost, više od 60 pripadnika poginulo je u Domovinskom ratu. Kao pripadnici mnogih postrojbi Hrvatske vojske i policije. Važno je obilježavati ove obljetnice u svjetlu prenošenja istine na mlade generacije', kazao je ministar branitelja, potredsjednnik Vlade, Tomo Medved.


Poslušajte i što su rekli Zdravko Lončar, predsjednik Prvog hrvatskog redarstvenika, Siniša Mršić, predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Prvog hrvatskog redarstvenika, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban te saborski zastupnik, Ante Bačić.





Kasnije poslijepodne predsjednik Vlade posjetit će Sveti Filip i Jakov i sastati se s predstavnicima Općine (Općinska vijećnica u staroj školi, Put Primorja 1).

U 18.30 sati, predsjednik Vlade sudjelovat će na predstavljanju zbirke Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca i uručenju nagrada i pohvala za najbolju kratku priču o domovinskom ratu u Šibeniku.

Vaša reakcija na temu