Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Snažne poruke poslane iz Splita: 'Vrijeme je da pravosuđe preuzme odgovornost!'

VIDEO Snažne poruke poslane iz Splita: 'Vrijeme je da pravosuđe preuzme odgovornost!'

Mlade djevojke i žene izložene su osuđivanju i nepovjerenju sustava i zajednice. Stoga je potrebno mijenjati pristup žrtvama seksualnog nasilja...



Paljenjem lampiona ispred Županijskog suda u Splitu te dugotrajnim pljeskom podrške djevojčici iz zadarske okolice i svim žrtvama seksualnog nasilja završila je mirna akcija 'Pravda za djevojčice'. Mnoštvo Splićana se okupilo, stajalo se i sa strane na travi te daleko prema cesti iza stanice. Na samom početku održana je minuta šutnje za pravosuđe.

Mirni prosvjed je održala udruga Domine, a pravna savjetnica Karmela Šegvić je sažela snažnu poruku iz Splita, prosvjeda nabijenog emocijama i, nadasve, empatijom.

- Simboličnim paljenjem lampiona i šutnjom želimo poslati poruku javnosti, državi i pravosuđu da se odnos prema žrtvama nasilja i seksualnih kaznenih djela mora mijenjati, a kako žrtve nakon podnošenja prijave ne bi bile izložene dodatnom nasilju institucija. Najveći teret odgovornosti prema žrtvi i javnosti je upravo na pravosuđu. Mlade djevojke i žene izložene su osuđivanju i nepovjerenju sustava i zajednice. Stoga je potrebno mijenjati pristup žrtvama seksualnog nasilja - govorila je među ostalim dok se više puta pljeskalo u znak podrške.

Na kraju je poručila:

- Ženama koje su doživjele silovanje, seksualno uznemiravanje ili bilo koji drugi oblik seksualnog ili drugi oblik nasilja jasno poručujemo da nisu krive!

Djevojka Magdalena je pročitala pismo aktivistica upućeno djevojčici iz Zadra:

- Draga, nisi sama! Danas, ovdje, svi smo tu zbog tebe. Zbog tebe i svih drugih djevojčica, svih drugih žrtava seksualnog nasilja! Pravosuđe ove zemlje nije vas zaštitilo. Nije vam poručilo da ste važne! I danas, ovdje, mi smo tu za vas. Želimo poručiti cijelom društvu da je vrijeme da preuzme odgovornost za nasilje! Vrijeme je da pravosuđe preuzme odgovornost. Da zaštiti sve zlostavljane žene i djevojčice! Poručujemo sudovima da kao društvo umiremo, ako vas ne štitimo! Zato smo ovdje, pred ženom pravdom i poručujemo vam: Uz vas smo! Vjerujemo vam! Niste krive! Niste same!

Na prosvjedu je bilo dosta mladih ljudi, djevojaka i momaka. Poznati splitski čokolatjer Marinko Biškić kazao je da je rak rana našeg društva pravosuđe te da je odnos prema ženama i posljedica društvene klime gdje je 'ona drugotna', te da se i s oltara šalju retrogradne poruke koje bi bile sramotne i stotinama godinama unazad.

Mnoštvo školaraca je također poslalo podršku neznanoj kolegici iz Zadra.

Vaša reakcija na temu