Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Puljak: Uložit ćemo možda i više od 150 milijuna eura u garaže
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

VIDEO Puljak: Uložit ćemo možda i više od 150 milijuna eura u garaže

Planira pokriti cijeli grad

Kako planira suzbiti jedan od najvećih komunalnih problema u Splitu - nedostatak parkirnih mjesta - u okviru cjelovitog projekta urbane mobilnosti, gradonačelnik Ivica Puljak predstavio je u video-intervjuu u serijalu 'Što grad radi za mene' koji Dalmatinski portal donosi kroz projekt 'Naš grad'.

'Dugo smo razvijali plan izgradnje garaža. Uzeli smo mapu grada, najprije urbanijeg zapadnog dijela, kako bismo uvidjeli gdje ih sve možemo izgraditi, odnosno gdje mogu biti ispod zemlje te gdje možemo nadograditi postojeće. Zaključili smo da s radijusom od oko 300-tinjak metara koji gravitiraju svakoj cijeli grad možemo pokriti garažama', istaknuo je.

Kazao je i kako je Grad Split preuzeo sa Split parkinga projekte gradnje na sebe zbog imovinsko-pravnih odnosa. Naglasio je ujedno kako je na određenim lokacijama sve već spremno. Za primjer je naveo kako je potrebno tek modernizirati projekte za garaže na Perivoju Ane Roje te na Ravnim njivama.

'Imamo neke projekte već spremne za projektiranje - garaža na Sustipanu ima lokacijsku dozvolu, ići će brzo. U planu su i veliki projekti poput takozvanog park and ridea na Lovrincu. Ondje planiramo ogromnu garažu koja će ponajprije služiti stanovnicima okolnih gradova koji stižu u Split i gostima. Ideja je da ondje parkiraju svoje automobile te da zatim koriste javni gradski prijevoz, i to ekološki prihvatljiv - predvidjeli smo električne autobuse u budućnosti.

Neke ćemo garaže tek projektirati poput one na Kragićevoj poljani. Bit će to velika garaža s parkovima za građane Varoša, Spinuta itd.

Većinu njih, naime, ne promatramo samo kao garaže, nego kao komunalne centre. Inzistiramo na micanju ilegalno parkiranih auta s ulice ispod zemlje kako bismo oslobodili prostor za promet pješaka, osoba s invaliditetom, roditelja s dječjim kolicima te kako bismo ozelenili te dijelove grada. 

Ujedno, iznad garaža napravit ćemo igrališta i neke druge sadržaje. Na primjer na Perivoju Ane Roje bit će čak i tržnica te malo reciklažno dvorište. S izgradnjama garaža, dakle, cijeli će se kvartovi uljepšati, odnosno unaprijedit će se kvaliteta stanovanja', iznio je.  

Pozamašni su iznosi potrebni za isfinancirati sve planirano. Gradonačelnik je otkrio kako će pokriti kombinacijom sredstava gradskog proračuna, kredita Europske investicijske banke - s obzirom na to da je riječ o zelenim projektima - kao i iz drugih izvora. Procijenio je kako će biti potrebno 100-150 milijuna eura, možda i više, ali, kazao je, o tom - potom. 

'Svakako, projekti se razvijaju. Nekoliko ih kreće već sada - u Vrančićevoj, Papandopulovoj, na Sustipanu, ove dvije park and ride garaže. Slijedi nadogradnja mnogih kao što su Pujanke, Mertojak itd., odnosno svih onih koje se mogu nadograditi. Vidjet ćemo li možemo li proširiti cijelu u Jobovoj. Nadalje, gradimo novi sportski centar na Brdima, gradit ćemo i na Plokitama...', nabrojao te ponovno naznačio kako će pokriti sve dijelove grada.

Problem parkiranja, međutim, toliko je golem da ga - čak i ako se u potpunosti realiziraju - neće sasvim suzbiti tih 30-ak garaža s otprilike 11 tisuća parkirnih mjesta. Puljak je napomenuo kako iz tog razloga rade paralelno i na drugim aspektima razvoja urbane mobilnosti.

'Unaprjeđujemo, stoga, javni gradski prijevoz. Nadalje, poboljšavamo biciklističku infrastrukturu. 

Sada kada smo sagradili garažu na Lokvama - praktički prvu novu u posljednjih 30-ak godina - uredit ćemo cijeli kvart oko nje. Neke će ulice postati jednosmjerne, čime ćemo također povećati broj parkirnih mjesta. Obilježit ćemo i biciklističke staze, trake za roditelje s djecom...

Ovo je, dakle, spuštanje auta ispod zemlje, a ne poziv građanima da kupe nove. Problem parkinga dugoročan je, no mi ćemo ga znatno ublažiti. Nadam se i da ćemo istodobno malo-pomalo mijenjati navike građana, to jest da će još više koristiti javni gradski prijevoz kao i biciklirati i pješačiti jer je to u konačnici i zdravije', zaključio je Ivica Puljak. 

Pogledajte i video!

Vaša reakcija na temu