Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Puljak o reorganizaciji javnog prijevoza: 'Od ljeta nova noćna linija, bit će dosta česta'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

VIDEO Puljak o reorganizaciji javnog prijevoza: 'Od ljeta nova noćna linija, bit će dosta česta'

'Građani sve više koriste autobuse, zarada Prometa povećala se za milijun eura'

Kako planira dodatno unaprijediti javni gradski prijevoz u okviru cjelovitog projekta urbane mobilnosti, splitski gradonačelnik Ivica Puljak predstavio je u video-intervjuu u serijalu 'Što grad radi za mene' koji Dalmatinski portal donosi kroz projekt 'Naš grad'. 

U tom kontekstu valja istaknuti kako je u prethodnom razdoblju nabavkom 99 novih autobusa dovršen proces pomlađivanja voznog parka tvrtke Promet Split. Uveden je i e-ticketing sustav. Započelo je, također, redefiniranje mreže linija. 

'Uvođenje novih linija napravili smo zaista najbolje kako smo mogli, i to u suradnji s građanima. Pitali smo ih za mišljenje kao i predstavnike kotara o dijelovima grada koje je potrebno povezati. Uzevši ih u obzir, kreirali smo plan reorganizacije. 

Prije je velik broj ljudi putovao u centar grada. Sada, pak, najveći dio ide prema trgovačkim centrima ili na plažu. Iz tog smo razloga nedavno Ravne njive i Brda kružnom linijom, u dva smjera, povezali upravo s trgovačkim centrima - da ne moraju tricom obići cijeli grad - kao i sa Žnjanom. Povezali smo i povezivat ćemo dijelove Spinuta, gdje je studentski dom, s kampusom, pazarom, Bačvicama… Promatrat ćemo kako funkcioniraju linije i prilagođavati ih po potrebi. 

Jedna mi je od najdražih spoj doma za umirovljenike na Zenti s pazarom, odnosno s gradom. Često su me upravo umirovljenici, prilikom mojih božićnih posjeta, pitali kada ćemo je uvesti. Napokon smo je dizajnirali, uskoro će', uvodno je iznio gradonačelnik. 

Naglasio je kako je za potrebe realizacije novih linija kupljeno 18 novih autobusa. Upravo se opremaju e-ticketing sustavom. 

'U procesu smo angažmana novih vozača. Treba nam velik broj njih pa imamo problem s pronalaskom. Pozivamo, stoga, građane da se jave na natječaj', poručio je Ivica Puljak.

Premda se njome pohvalio, upravo je kružna linija - 3 i 3A - izazvala negodovanje kod dijela Splićana. Naime, stanovnici Brda požalili su, među ostalim, na rjeđe polaske u odnosu na ranije - svakih 30 umjesto 20 minuta. 

'Svaka promjena uzrokuje nezadovoljstvo kod dijela građana. No, s obzirom na to da su uvedene dvije linije koje sada idu u različitim smjerovima, polasci su - iako je smanjena frekvencija - duplicirani. Svakako ćemo u vrlo skoroj budućnosti povezati Brda i Ravne njive s drugim dijelovima grada drugim linijama. Onda ćemo utvrditi treba li, u skladu s potrebama građana, povećati ili smanjiti frekvenciju', obrazložio je. 

Na upit o manjku noćnih linija o kojima je u više navrata bilo riječi u javnom prostoru, uzvratio je kako je predviđena dodatna koja će prometovati središnjim dijelom grada. 

'Imamo noćnu liniju 37 od Rive do Trogira te 60 južnim dijelom grada do Omiša. One se koriste dosta dobro i ostaju. 

Nedostaje nam, međutim, jedna u sredini, koja bi prometovala Vukovarskom ulicom. Postojala je ranije, no pokazalo se kako se - potencijalno zato što nije bila regularna - nije dovoljno koristila. Uvest ćemo je u ljetnom periodu, bit će dosta česta. Zadržat ćemo je ako se pokaže korisnom', najavio je.

Gradonačelnik Ivica Puljak osvrnuo se i na e-ticketing sustav kojim je omogućena brža kupovina autobusnih karata. Podsjetio je kako je u njenu sklopu uvedena i zanimljiva novost.

'Razmatrali smo razloge iz kojih naši autobusi kasne. Pokazalo se da vozači najviše vremena troše na prodaju karata. Stoga smo odlučili obeshrabriti građane da ih kupuju kod njih tako što smo povećali cijenu na dva eura, a u sustavu smanjili s 1,2 na jedan euro. Rezultiralo je to bržim i točnijim autobusima', konstatirao je. 

Naveo je ujedno kako, zahvaljujući svim preinakama, građani generalno sve više koriste javni gradski prijevoz, odnosno 13 posto njih više prošle, nego pretprošle godine. K tome, naglasio je, za milijun eura povećala se zarada tvrtke Promet od prodaje karata. 

Sljedeći su korak električni autobusi. Puljak je istaknuo kako je splitski Promet prvi pripremio projekt za njihovu nabavku. Očekuju skoro raspisivanje natječaja fonda na koji će ga odmah prijaviti. 

'Trebamo, međutim urediti infrastrukturu za njihovo punjenje. Želimo pokazati ekološku svijest, ali i da budu zaista sigurni', zaključio je. 

Vaša reakcija na temu