Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić VIDJELI SMO DOKUMENT: Šokantan je broj posječenih stabala koja nisu doznačena!

VIDJELI SMO DOKUMENT: Šokantan je broj posječenih stabala koja nisu doznačena!

Firma Oikon je utvrdila frapantan broj, a upravo s tom tvrtkom se oko nadzora 'nisu uspjeli dogovoriti o načinu rada'

Znali smo da su se na Marjanu u borbi protiv potkornjaka sjekla nedoznačena stabla, ali, nažalost, ta brojka je višestruko veća od 19 koliko kao mantru ponavljaju u Kriznom stožeru. Riječ je o preko 400 stabala, prema brojci koju je utvrdila firma Oikon, a mi smo je vidjeli. Ponavljamo, nedoznačenih, a posječenih stabala je preko 400, ili nešto manje od 200 kubika! Možemo pretpostaviti i da je veća, jer je utvrđena suma nakon pregleda 60 posto 'radilišta'.

Dokument s frapantnom brojkom je u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, utvrdili su je u onoj tvrtki s kojom se u Kriznom stožeru 'nisu uspjeli dogovoriti o načinu rada' za nadzor, pa je proteklo još vremena prije nego su drugi ovlašteni stručnjaci došli. 

O tome što se radi(lo) u park šumi bavi se Općinsko državno odvjetništvo, po prijavi upravo inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i energetike, na inicijativu Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan.

Na problem sječe nedoznačenih stabala upozorili su aktivisti i inženjer šumarstva Ivan Ljubić zaposlen u Javnoj ustanovi. Za pretpostaviti je da je zbog krika kojega nisu čuli Ljubić otišao na bolovanje, nije htio sudjelovati u daljnjem radu. No, to je na razini špekulacije, a ono što je činjenica je da je firma Matima project iz Delnica radila danima bez nadzora, a ista ta tvrtka i otkupljuje ispilana stabla. 

U park šumi se, podsjetimo, radi bez elaborata, za radove žičarom kažu da nije potreban. Sjekla su se nedoznačena stabla, firma se i ne drži dogovorene obveze o odvoženju 10 šlepera dnevno usitnjene drvne mase, barem do petka ona je u prosjeku iznosila dva dnevno, osim jednog dana kada su se popeli do sedam. S tom firmom je ipak produžen ugovor. 

Grad drži da rade dobro...

Vaša reakcija na temu