Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIJEĆNICI O ZAGAĐENJU BEZ ODLUČNIH INFORMACIJA Ni gradonačelnik Splita ne zna što je Inspekcija ustanovila: 'Ne žele nam kazati koja su rješenja ispisali'

VIJEĆNICI O ZAGAĐENJU BEZ ODLUČNIH INFORMACIJA Ni gradonačelnik Splita ne zna što je Inspekcija ustanovila: 'Ne žele nam kazati koja su rješenja ispisali'

'Tražili smo, ali su nas odbili. Žalili smo se'

Splitski gradski vijećnici debatiraju o zagađenju u kvartovima koji graniče sa Sjevernom lukom, no bez predstavnika Državnog inspektorata. Dobili su poziv kao i vodeći ljudi Lučke uprave, Lučke kapetanije i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ali se nisu odazvali. Svoje nezadovoljstvo komunikacijom s Državnim inspektoratom izrazio je uoči sjednice i gradonačelnik Ivica Puljak

'Inzistiramo da Državni inspektorat svoj nalaz i rješenja puno bolje komunicira s javnošću kako bismo znali o čemu se radi i kako bi se mogli pripremiti na ono što nas čeka i koje korake moramo poduzeti da se takve stvari ne ponavljaju Splitu. Mi smo s naše strane poduzeli sve što je u našoj nadležnosti. Mjerenja se kontinuirano provode. Mi ćemo inzistirati da se nastave i budu češća te da se prošire na ostale dijelove grada kako bismo mogli upravljati cijelim tim procesom. 

Kontinuirano inzistiramo da se nadležnosti Državnog inspektorata prenesu na gradove, kako bi mogli kvalitetnije upravljati tim procesima i izvještavati javnost o svemu što se događa i radi. 

U ovom trenutku možemo jako malo napraviti. Utvrdili smo da postoji problem, ali Državni inspektorat je taj koji ima ingerencije da ga riješi. Bio sam kod njih, uvjerio sam se da su ozbiljno shvatili i da rade na tome, ali nije nam drago da nas nisu izvijestili koja su rješenja ispisali. Tražili smo po Zakonu o pravu na pristup informacijama, oni su nas odbili, mi smo se žalili. Kad se završe mjerenja, mi ćemo izraditi akcijski plan i apsorbirati sve što možemo kao grad', kazao je Puljak. 

Pitali smo ga kako je Državni inspektorat opravdao svoju tajnovitost. 

'Oni su procijenili da nema interesa javnosti', odgovorio je Puljak. 

'Što uzrokuje onečišćenje?', pitali su ga novinari. 

'Prema nalazu inspekcije, kojeg mi u konačnici ne znamo, a danas ćemo raspraviti o tome, mislim da se ne zna točan izvor onečišćenja. Neki postupci prema nekima od tvrtki su napravljene od strane Inspekcije. Ono što smo mi vidjeli po mjerenjima, koncentracija se smanjuje, samo na jednoj mjernoj stanici ima koncentraciju veću od dozvoljene, tako da bih rekao da tu ima i dobrih vijesti. 

Ali ono što nas zabrinjava je velika količina prašine u tom dijelu grada. Ne bih želio dovoditi u pitanje rad institucija, treba poštivati njihov autoritet jer je važno da imamo povjerenje u institucije, ali povjerenje se gradi transparentnim javnim komuniciranjem i zato još jednom pozivam Inspektorat da poboljša komunikaciju prema građanima', kazao je Puljak.

Vaša reakcija na temu