Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
USKOK I VILA DALMACIJA: 'Kao osumnjičenici su označeni Andro Krstulović Opara i Ivo Baldasar'

USKOK I VILA DALMACIJA: 'Kao osumnjičenici su označeni Andro Krstulović Opara i Ivo Baldasar'

Ronilačko-ekološki klub i BATT će se deložirati, do tada će plaćati cijenu utvrđenu za bespravne korisnike

Zbog dodjeljivanja prostora u kompleksu Vile Dalmacija braniteljskim udrugama USKOK će se baviti prethodnom dvojicom gradonačelnika, Ivom Baldasarom i Androm Krstulovićem Oparom. Naime, Upravni odjel za gradsku imovinu je cjelokupnu dokumentaciju vezano za kršenje zakona oko Staklenika i Barake dostavio Županijskom državnog odvjetništva u Splitu, radi utvrđenja počinjenja kaznenih djela, odgovornih osoba te štete koja je počinjena Gradu Splitu, bez navođenja imena i kvalifikacije mogućeg kaznenog djela.

Koncem prošlog tjedna, povratno je stigla obavijest od Općinskog državnog odvjetništva koje je cjelokupni spis proslijedilo Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) na postupanje, potvrdila nam je Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu.

-  Iz dopisa je vidljivo kako su kao osumnjičenike označili  Krstulovića Oparu i Baldasara. Naveli su kako se radi o kaznenom djelu zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. Kaznenog zakona budući da su sklopili ugovore o privremenom besplatnom korištenju objekta u kompleksu Vila Dalmacije, odnosno dali  odobrenje za besplatno privremeno korištenje ulaza i istočnog dijela plaže tog kompleksa, a sve bez provođenja javnog natječaja, čime bi Gradu Splita bila prouzročena šteta - rekla nam je Đerek.

U Banovini ne odustaju od rješavanja problema s prostorima koje bespravno koriste Ronilačko-ekološki klub HVIDRA i Udruga veterana specijalne policije BATT. Obje udruge nisu u ostavljenom roku predali objekte Gradu.

- Na održanom sastanku Udruga BATT upućena je da se javi na natječaje koji će biti raspisani za udruge. Ronilačko-ekološki klub HVIDRA Split zatražio je sastanak, koji će se tek održati. Naglašeno im je da odstupanja od zakona neće biti te da su obvezi objekte vratiti u posjed Gradu Splitu - odlučna je Đerek.

Još jednom je istaknula kako su obje udruge koje koriste Staklenik i Baraku u statusu bespravnih korisnika. Naime, ugovori potpisani s njima, za vrijeme bivše gradske vlasti o privremenom korištenju, bez javnog natječaja i bez naknade, dakle besplatno, su istekli.

- Zbog toga je dan nalog da se udrugama ispostave računi za bespravno korištenje. I to po cijeni određenoj Zaključkom o utvrđivanju visine naknade za korištenje bez valjanog pravnog osnova poslovnih prostora u vlasništvu, suvlasništvu ili pod upravljanjem Grada Splita u visini od 40 eura poslovnog prostora za pripadajuću I. zonu - jasna je pročelnica.

Također, otkrila nam je, dan je nalog da se pokrenu sudski postupci za ispražnjenje i predaju prostora u posjed Banovini.

- Napominjemo kako će na predstojećim javnim natječajima za zakup najvažniji uvjet za na prijavu natječaj biti  da ne postoje dugovanja s bilo koje osnove prema Gradu - apostrofirala je.

Osim toga, zatražili su od građevinske inspekcije dokumentaciju o postupanju za prijavu građenja bez potrebnih dozvola od strane Udruge BATT kako bi utvrdili što je do sada poduzeto od strane inspekcije i zaštitili imovinu Grada.

- Kao što je Upravni odjel za gradsku imovinu već javno komunicirao, praksa besplatnog dodjeljivanja poslovnih prostora i protivno zakonu prestaje - jasna je Đerek.

Vaša reakcija na temu