Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Visoki prekršajni sud odbio žalbe splitskih influencera, pravomoćno su osuđeni zbog slika s oružjem za paintball

Visoki prekršajni sud odbio žalbe splitskih influencera, pravomoćno su osuđeni zbog slika s oružjem za paintball

Nije prihvaćeno da se radilo u umjetničkim fotografijama

Splitski influencerski par Adrian Petričević i Ela Jerković osuđeni su pravomoćno na novčane kazne od po pet tisuća kuna zbog fotografija s oružjem za paintball. Visoki prekršajni sud odbio je njihove žalbe te potvrdio nepravomoćnu presudu Općinskog prekršajnog suda u Splitu. 

U žalbi su naveli da fotografije objavljene na društvenoj mreži nisu nikoga uznemirile te da se radi o umjetničkim fotografijama koje su nastale u doba poklada, tj. maškara. 

Visoki prekršajni sud navodi u presudi kako se radi o istim argumentima koje je odbio prvostupanjski sud te za to iznio valjane razloge s kojima se slaže i vijeće koje je odlučivalo o žalbi. 

'Neosnovano se ističe da fotografije nisu izazvale uznemirenost nijednog građanina i da su nastale na mjestu na kojem nije bilo nikoga jer te činjenice uopće nisu bitne za prekršaj. Takvo tumačenje članka 29. Zakona o nabavi oružja nije u duhu zaštitnog objekta inkriminiranog prekršaja. Bitno je da je radnja počinjena na javnom mjestu.  Neosnovano se navodi i da se radilo u umjetničkim fotografijama nastalim za vrijeme maškara. Te okolnosti ne ekskulpiraju okrivljenike jer zakonska odredba članka 29. Zakona o oružju ne propisuje nikakva ograničenja', stoji u presudi Visokog prekršajnog suda. 

Prihvaćena je i izrečena sankcija. 

'Nije bilo osnove za izricanje blaže kazne jer se svrha kažnjavanja ne bi postigla blažom sankcijom', zaključeno je. 

Sud je pri tom imao na umu kako se radilo o više komada oružja, dvije puške i pištolju, kao i to da su fotografije putem društvene mreže učinjene dostupnim velikom broju osoba. 

Događaj za koji su osuđeni splitski influenceri datira s početka 2021., nepravomoćna presuda je donesena još iste godine, no na odluku višeg suda o žalbama moralo se pričekati nešto duže.

Vaša reakcija na temu