Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIZUALI Pogledajte kako će izgledati Pazar i Peškarija

VIZUALI Pogledajte kako će izgledati Pazar i Peškarija

Projekte su predstavili Andro Krstulović Opara i Dinko Peračić

U Banovini su predstavljene prostorno-programske podloge za uređenje splitskog Pazara i Peškarije. 

'Kao što znate prošle godine smo u proračunu uvrstili značajna sredstva za izradu dokumentacije jer smo bili svjesni da će krajem ove i početkom iduće godine pitanje upravljanja i izgleda biti aktualno. Koincidencije koje su se prošlih tjedana dogodile sa splitskom Peškarijom nisu utjecale na ovo predstavljanje koje je bilo planirano - kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je posao povjerio arhitektu Dinku Peričiću iz arhitektonskog ureda ARP, čiji rad u Vodicama krasi naslovnicu knjige 'Suvremena arhitektura tržnica'. 

'Naš zadatak je bio da sagledamo svu prostornu i programsku problematiku kako bi se donijela jedna kvalitetna podloga za pripremu investicije u ove prostore. Ne radi se o gotovim idejnim rješenjima', kazao je Peračić. 

Što se ribarnice tiče, pripremljena su tri moguća rješenja. Sva tri bi značajno povećala kapacitet ribarnice. 

'Znamo svi kakvo je današnje stanje ribarnice. Ono je rezultat jednog kvalitetnog prostora, zatvorene ribarnice i ovog trga koji je provizorno natkriven i opremljen koji se nalazi na mjestu na kojem je srušena kuća. Ovaj prostor prema današnjim suvremenim standardima o sigurnosti hrane ne može funkcionirati na ovaj način. To higijenski više nije dopustivo. Zatvoreni prostor može donekle funkcionirati, ali je potrebno usklađivanje s važećim propisima i stvaranjem kvalitetnih higijenskih uvjeta za prodaju ribe i morskih organizama. Konzervatorska studija predložila je tri mogućnosti dogradnje na ovoj lokaciji. Jedna mogućnost je da se produlji postojeća ribarnica jer je ona bila naslonjena na kuću koja je srušena. Druga mogućnost je bila da se napravi replika te stare kuće, zgrada s nekoliko etaža. Treća verzija je samostojeći paviljon. Sagledali smo sve opcije, razgovarali s konzervatorima, gradskim službama i korisnicima. Usuglašeno je da se naprave novi inox stolovi koji će biti prilagođeni potrebama i da se unese kompletno nova oprema u prostor ribarnice', otkrio je Peračić. 

'Pazar je bitno složeniji prostor. Nastajao je dugi niz godina. Danas je to jedna izrazito opterećena zona, rezultat problematičnih povijesnih događanja. Zanimljivo je da pazar u svojoj osnovi dobro funkcionira. Problem su kontaktni prostori. Svaki segment je detaljno izanaliziran i utvrđeno je koliko poslovnih subjekata posluje na ovom prostoru. Ovdje se radi o tome da je pazar nakon KBC-a prostor u kojem radi najveći broj ljudi u Županiji, preko 1.300. Napravljene su detaljne analize, analizirali smo sve tipove prodaje. Sva mjesta preko kojih se ulazi na pazar su preopterećena proširenjem kioska. Imamo i nekoliko tisuća kvadrata nekorisnog prostora, neki su na fantastičnim lokacijama. Prioriteti su da gradska tržnica funkcionira, to je najvažnije, zatima da funkcionira javni prostor i da prezentiramo baštinu na adekvatan način. Bitno je da se zadrži tržnica na otvorenom jer ona je ugrožena, pogotovo trgovina prehrambenim proizvodima. Poanta je da se ona osnaži i da postane robusna osnova koja može funkcionirati barem još 100 godina. Koncept je da pazar ne bude više izolirana rupa usred grada, nego da to bude jedan protočan prostor, i to tako da se napravi sustav trijemova', kazao je Peračić. 

Otkrio je i kako bi se južni dio prema rivi zadržao kao prostor prodaje na bancima pod stablima, napravila bi se barijera prema vrevi gradske luke, a dovoljno bi bio povezan sa zonom trijemova i prodajom proizvoda koji trebaju zaštićene higijenske uvjete. Tri ulice, Hrvojeva, Stari pazar i usjek iznad pruge postale bi prave pješačke ulice s ograničenim tipovima prodaje. 

Vaša reakcija na temu