Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VJEŠTACI O PUCNJAVI U KAŠTELIMA Nije nađen pištolj iz kojeg je ubijen Mario Boljat

VJEŠTACI O PUCNJAVI U KAŠTELIMA Nije nađen pištolj iz kojeg je ubijen Mario Boljat

Nastavljeno suđenje Jakovu Šimiću i ekipi

Na današnjem suđenju Jakovu Šimiću i šestorici muškaraca koji su optuženi za teško ubojstvo boksača Marija Boljata, zvanog Pajkić, te pokušaj ubojstva Joze Čabraje u Kaštel Kambelovcu 14. lipnja 2020. godine iskaze su dali vještaci.

Osim Šimića, okrivljeni su i braća Mate i Josip Šuker te Ivan Radović i svi su oni u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama, dok su preostala dva optuženika, Toni Vitaljić, zvani Kubura, i Tomislav Šoljić u bijegu pa im se sudi u odsutnosti.

Nataša Ortynski je kazala kako ne može utvrđivati način na koji je biološki trag Marija Boljata došao na pištolj.

- Mi smo samo  izvršili bris rubova i utvrdili profil jedne osobe koji se podudarao s DNA Marija Boljata - kazala je ona.

Vedran Nuić je kazao kako su pronađene barutne čestice na rukama Jakova Šimića te da su oštećenja pištolja marke Walther koji je pronađen na mjestu događaja mogla nastati prilikom pada na tvrdo tlo, ali da ne može isključiti ni mogućnost da su nastavala udaranjem po tijelu neke osobe. Pištolj iz kojeg je ubijen Boljat nije nađen. Nuić je rekao i da kontaminacija trokomponentnim česticama može značiti da je osoba pucala iz pištolja u određenom događaju, da je bila u blizini osobe koja je pucala ili da je dodirivala kontaminirane predmete. Naglasio je kako nema razlike što se tiče GSR čestica između osobe koja je pucala iz vatrenog oružja i one koja se nalazila u blizini. 

Na pitanje branitelja optuženika je odgovorio da su oštećenja na pištolju mogla nastati i prilikom otimanja.

- Međutim, dijelovi pištolja, odnosno dno spremnika moralo je udarati u neku tvrdu prepreku da bi deformacije istog i nastale, kao na primjer o pancirku - pojasnio je vještak.

Kako pištolj iz kojeg je ubijen Boljat nije pronađen, vještak je naveo nekoliko marki pištolja iz kojeg je streljivo koje je izvađeno iz njegova tijela moglo biti ispaljeno. Utvrđeno je i da je streljivo izvađeno iz tijela Jakova Šimića ispaljeno iz Walthera, dok je zrno izvađeno iz tijela Joze Čabraje ispaljeno iz istog oružja iz kojeg je ubijen Boljat.

Suđenje se nastavlja 21. i 22. rujna.

Vaša reakcija na temu