Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Maja Gijevski, Branimir Džaja VREMENSKA PROGNOZA: Južina do petka, za vikend zahladnjenje i sjeverozapadnjak

VREMENSKA PROGNOZA: Južina do petka, za vikend zahladnjenje i sjeverozapadnjak

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


U srijedu djelomice sunčano i nešto toplije nego u utorak, s maksimalnim temperaturama zraka između 17 i 21°C. Očekuje se djelomice sunčano vrijeme, s promjenjivom naoblakom. Mogućnost za male količine kiše u ranim jutarnjim satima ne može se zanemariti, posebice u unutrašnjosti. Duž cijele Dalmacije puhat će umjereno do jako jugo. 


U četvrtak pretežno sunčano i uglavnom suho vrijeme, te porast temperatura zraka s maksimalnim dnevnim vrijednostima između 19 i 24°C. Vjetar će u većinom oslabiti, no novo jačanje očekuje se već u petak. 

Pretežno sunčano, toplo i suho zadržat će se i u petak, s mogućim prolaznim pljuskovima u noći s petka na subotu. Maksimalna dnevna temperatura zraka i dalje između 19 i 24°C. Puhat će umjereno do jako jugo. U subotu se očekuje nova promjena vremena, osjetno zahladnjenje i okretanje vjetra na sjeverozapadni.


ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu