Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay VREMENSKA PROGNOZA Obilnija kiša i nevera u Dalmaciji

VREMENSKA PROGNOZA Obilnija kiša i nevera u Dalmaciji

U četvrtak treba biti na oprezu

Kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana, otkriva meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Pred nama je slijed vrlo složenog razvoja vremena koji će na Jadranu dati dosta oborina ponegdje i izraženiji razvoj grmljavinskih oblaka. U unutrašnjosti to će biti oborine na granici kiše i snijega.

Glavna kuhinja ovih vremenskih prilika je u središnjem Sredozemlju. U tom se području neprestano održavaju cilklonalni vrtlozi zbog čestih prodora vlažnog i nestabilnog oceanskog zraka.

Zato će u četvrtak u noći i ujutro u unutrašnjosti povremeno biti oborina na granici kiše i snijega. Ponegdje će biti i opasne poledice, i to prije svega u gorskom području gdje se očekuje i najviše oborine. Na Jadranu će lokalno biti obilnije kiše i nevere, osobito u Dalmaciji. Puhati će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka kretat će se većinom između -2 iz 2, a na Jadranu između 5 stupnjeva na sjeveru i 12 Celzijevih stupnjeva na jugu.

Danju će u središnjoj Hrvatskoj povremeno biti oborina na granici kiše i snijega. U gorju će uglavnom padati snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, koji je moguć i u nekim nizinama, posebno sjeverozapadne Hrvatske uz granicu sa Slovenijom. Puhat će slab do umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak. Temperatura će biti većinom od 1 do 3 stupnja Celzijeva.

U istočnom području prijepodne će većinom padati kiša, a u gorju i susnježica uz mogućnost za poledicu. Prema večeri će u zapadnom dijelu sve češće padati susnježica i snijeg. Puhat će uglavnom slab vjetar, a temperatura će biti između 2 i 5 Celzijevih stupnjeva.

U gorskoj Hrvatskoj bit će oblačno, povremeno s oborinom na granici kiše i snijega. Prema večeri uglavnom će padati susnježica i snijeg uz stvaranje novog snježnog pokrivača.

Na Jadranu će biti promjenjivo povremeno s kišom, a lokalno je moguća i grmljavina. Jugo će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, navečer i buru. Temperatura u gorskom području će se kretati od -1 do 4, a na Jadranu od 9 do 12 stupnjeva Celzijeva.

U Dalmaciji se upozorava na obilnu kišu te izraženije pljuskove i grmljavine. Jako i vrlo jako jugo okretat će na sjeverozapadnjak, i to najprije na sjevernom dijelu. Temperatura zraka bit će između 9 i 14 Celzijevih stupnjeva.

U unutrašnjosti će iduća tri dana biti umjereno i pretežno oblačno. Petak će uglavnom proći bez oborine, ujutro s mjestimičnom maglom. U dane vikenda bit će vjetrovito i hladno s povremenom susnježicom i snijegom, a ponegdje je moguća i kiša.

Na Jadranu će sljedećih dana biti hladno i promjenjivo s povremenom kišom, čestim pljuskovima i grmljavinom, osobito u subotu. U nedjelju će na sjevernom i srednjem Jadranu biti uglavnom suho, a na jugu će biti kiše, moguće i susnježice. U petak će ponovno zapuhati jako i olujno jugo koje će u subotu postupno okretati na buru.

U četvrtak svakako treba biti na oprezu zbog nevera na Jadranu i poledice u unutrašnjosti.

Vaša reakcija na temu