Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZAKAČILI SE PARTNERI: Ivošević rekao da mu se povraća na Matijevićeve izjave, SDP-ovac ga nazvao kukavicom
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

ZAKAČILI SE PARTNERI: Ivošević rekao da mu se povraća na Matijevićeve izjave, SDP-ovac ga nazvao kukavicom

'Pazite da vas ne kazne zbog povraćanja', nasmijao je Domazet bocnuvši zamjenika

Zamjenik Bojan Ivošević obrušio se na Davora Matijevića nakon rasprave u kojoj je SDP-ovac prozvao aktualnu vlast.

- Prošlo je skoro dvije godine od vašeg sastanka. Jeste li tražili provjeru zakonitosti od strane DORH-a? Zašto niste tražili mišljenje pravne službe i zašto niste angažirali odvjetnika koji će vam provjeriti kako Grad pravno stoji. Tvrdite da Grad nema nikakva prava, ali nemate pravnu ekspertizu. Na čemu temeljite vaše tvrdnje? Ne da nemate pravno mišljenje nego je i Maja Đerek izbjegla doći na sjednicu i stajati iza onog što vi tvrdite. Jeste primijetili da ovu temu ne komentira gradonačelnik Puljak. Čak ga ni danas nema već je isturio vas, zamjeniče? Meni je i to znakovito  - pitao je Matijević.

Rekli ste, nastavio je, da DORH ne gleda uopće na dokumentaciju koju im šalje Banovina i da nisu budale da im šaljete uzalud. 

- Zamjeniče, je li vama i Maja Đerek budala ako ona šalje sve predmete DORH-u. Nedavno je poslala predmet vezano za apartmane na Rivi upravo na DORH - podsjetio je Matijević.

Retorički je pitao koliko se podignuli kaznenih prijava za Small Mall i odgovorio nula jednako koliko su i objavili ugovora. 

- Jeste li tražili provjeru zakonitosti DORH-a? Niste. Zašto postupate drukčije kad je jedan investitor u pitanju, a drukčije kad je drugi investitor? - pitao je Matijević.

Citirao je Ivoševića koji je rekao kako oko ovog projekta nije bilo transparentnosti najviše u mandatu Ive Baldasara

Projekt koji je defacto dogovoren na način konzumiranja parkirališnih mjesta od strane stanara i javnosti, ugovor je potpisan 2015. godine i nikad nije javno prezentiran. Sve do trenutka kada smo ga mi iskopali i obznanili 2023. godine'. 

- Zamjeniče, dajem vam priliku da pokažete da ste čovjek od riječi, a ne klasični političar. Nek vaših pet beskompromisnih vijećnika s vaše beskompromisne liste koji danas sjede u Vijeću budu stvarno beskompromisni pa zakonski riješimo ovu netransparentnost. Podržite me da poništimo taj ugovor za koji se i ja slažem da je potpisan suprotno odredbama zakona - opet je pozvao.

Naveo mu je i da ne leži usporedba sa Zagrebom i Tomaševićem koji ne može zaustaviti'Mini Manhattan'.

-  Usporedba vas i njega je blasfemija. Ne vrijeđajte čovjeka jer je on po pitanju projekta Mini Manhattan tražio mišljenje pravne službe, a paralelno je naručio i tražio mišljenje odvjetničkog ureda. Mišljenja je dostavio gradskoj skupštini. Nakon što su ta mišljenja ipak imala isti zaključak odlučili su da neće riskirati sa sporom pa su tražili aneks ugovora da izvuku veću financijsku korist od strane investitora. Na skupštini je usvojeno kako je trošak za vodovod, odvodnju, DTK i plinovod prebačen s Grada na investitora čime su bar izvukli neku korist za građane. Koju ste korist izvukli vi s tajnih sastanaka? Da ste došli i rekli, pravno je upitno što možemo, pravno je nestabilno, al je investitor pristao da nam da 150 mjesta po cijenama Split parkinga za stanare ja bih vam čestitao i ne bi mi palo na pamet riskirati sa sporom. Ovako Grad od ovog nema ništa pa nemamo ni mi što izgubiti - rekao im je.

Osvrnuo se i na argument kako je ova vlast u pravu jer navode da je i HDZ-ov Nino Vela bio za ovaj projekt.

-  Pa ja vam čestitam, ako vam je to referenca koju s ponosom naglašavate. Koja je razlika u ponašanju vas i HDZ-ove vlasti do 2021.? Vi se tajno sastajete, oni su se tajno sastajali, vi podržavate netransparentan projekt, oni su podržavali netransparentan projekt. Vi radite isto što i HDZ koji je zbog svog lošeg rada i netransparentnosti i izgubio izbore, a vi ste ih dobili jer ste nudili transparentnost. Tajni sastanci s investitorom nisu oličenje transparentnosti. Ali postoji ipak jedna razlika između vas i njih. U njihovom mandatu neće biti realiziran Small Mall, u vašem ipak hoće. U njihovom mandatu je koštela preživila, u vašem nije - u dahu je govorio.

Rekao je i da se ova vlast ponaša u maniri najgoreg HDZ-a, najgoreg Keruma i najgoreg SDP-a.

- Ja na to ne bih bio ponosan na vašem mjestu - zaključio je.

Imam nekoliko kratkih pitanja na koja tražim egzaktne odgovore:

- Jeste li zvali investitora na današnju sjednicu? Sastančili ste s investitorom, jeste ih pitali koliko će koštati mjesečna karta za stanare i koliko mjesta ćemo dobiti? Jeste li tražili ikakvu naknadu štete ili penale na što imamo pravo prema ugovoru iz 2003., ali čak i 2015.godine? Kažete da ste tražili od investitora da zaštite koštelu. Možete li nam sad javno objaviti mail ili zahtjev u kojem ste to tražili kao i odgovor investitora? - završio je Matijević.

Na Matijevića se obrušio Bojan Ivošević. Na kraju je rekao da će mu se obraćati gradske službe, jer se njemu 'povraća'. 

Više puta mu je ponovio 'povraća mi se, povraća mi se na sve laži koje je izgovorio'.

- Moj odgovor je produkt ovoga što ste sada iznijeli - rekao je Ivošević.

Rekli ste da je mala razlika između vas i HDZ-a.

- Možda je mala razlika, ali između vas, kao Davora Matijevića, kao pojedinca, nema nikakve razlike. Moji vijećnici su slobodni građani s mozgom koji ne donose histerične odluke, već one koje neće nanijeti štetu građana. Takve manipulacije su vaš igrokaz. Vi niste bili obični član SDP-a za vrijeme Ive Baldasara, već član gradskog odbora koji kroji politiku u tom mandatu. Ja sam bio običan član kojemu ste se smijali -  rekao je Ivošević.

Rekao je i da su dva puta spomenuli sastanak Puljka.

- Znam s kim šurujete, je l' vi mislite da smo mi blesavi? Povraća mi se od izjava Matijevića. Toliko je neistina rekao u posljednjim tjednima da je to strašno. Povraća mi se, jer ste 'navodno' partner. Znam da sam pretjerao, možete me izbaciti iz vijećnice, radite što god hoćete, ali ja znam što sam govorio, a što je govorio on - završio je Ivošević i otišao iz vijećnice.

- Pazite da vas ne kazne zbog povraćanja - dobacio je Domazet Ivoševiću aludirajući na nove odredbe o javnom redu i miru.

Matijević je uzvratio kako samo želi konkretne odgovore na pitanja. Ponovio ih je opet.

Rekao je i da je Ivoševiću lako zgaziti male ljude,  ali da nije lako stati i kontrirati firmi kao što je Best in parking. Moćnoj tvrtki s kapitalom

- Nije kontrirao jer bira bitke. Znate tko bira bitke? Kukavice! Tad je 'legalist', nije više aktivist. Pobjegao je iz vijećnice jer je to njegov stil. Mogao me demantirati, nisam se svodio na osobnu razinu, ali nije jer ne može - uzvratio je Matijević. 

Kazao je i da je o sastanku Puljka s investitorom saznao iz Dalmatinskog portala, a o kojem gradonačelnik nije izvijestio vijećnike ni javnost.

- Ne tražim predstavu, nego odgovore - zaključio je Matijević.

Vaša reakcija na temu