Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Započeli radovi na velikom infrastrukturnom projektu vodoopskrbnog sustava Prgomet - Seget Zagora

Započeli radovi na velikom infrastrukturnom projektu vodoopskrbnog sustava Prgomet - Seget Zagora

Vrijedan je 145 milijuna kuna

Realizacija velikog infrastrukturnog projekta Vodoopskrbnog sustava Prgomet - Seget Zagora, ukupne procijenjene vrijednosti 145 milijuna kuna, započela je danas prigodnom svečanošću održanom u Prapratnici. Danas započeti radovi obuhvaćaju izgradnju primarne vodoopskrbne mreže s objektima u zagorskom dijelu općine Seget - 1.a i 4.a faza ukupne vrijednosti 17,8 milijuna kuna (s PDV-om) u sklopu kojega će se u roku od dvije godine položiti 12,2 kilometara vodoopskrbnih cijevi u naseljima Prapatnica, Bristivica i Seget Gornji te će se izgraditi crpna stanica Prapatnica. Cjelokupan projekt u visini od 80% sufinanciraju Hrvatske vode, a ostatak od 20% iz sredstava naknade za razvoj prikupljene na području Općine Seget. Projekt realizira Agencija EKO Kaštelanski zaljev kao naručitelj radova u ime investitora Vodovoda i kanalizacije Split.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta podsjetio je kako je prije više od 10 godina izgrađen magistralni cjevovod do područja Vučevice kojim se do danas nije voda preusmjerila na ova područja.

- Projektiranju smo pristupili prije nekoliko godina i ove zahtjevne projekte smo doveli do početka realizacije. Prvi radovi su ugovoreni. Ukupna vrijednost ovih radova na području Prgometa i Segeta za izgradnju vodoopskrbnog sustava iznosi 145 milijuna kuna. Ukupna duljina cjevovoda je 100 kilometara, a uz to izgradit će se 4 vodospreme i 4 crpne stanice što pokazuje da je riječ o vrlo zahtjevnom projektu koji ima veliki značaj za ovo stanovništvo i razvoj cijelog ovog područja i ujedno predstavlja mogućnost za mlade, a i povratak onih koji su otišli, kao i niz drugih pogodnosti, pojasnio je Šuta.

Izvršna direktorica Agencije Tina Runjić Ćuk izrazila je zadovoljstvo što je provedba ovog projekta važnog za ovaj dio dalmatinske zagore povjerena Agenciji EKO Kaštelanski zaljev. Realizacijom ovog projekta omogućit će se opskrba vodom naseljima Prgomet, Trolokve i Labin u Općini Prgomet kao i naseljima Prapatnica, Ljubitovica, Bristivica i Seget Gornji u Općini Seget. Navela je da će glavni objekti,kojima se voda usmjerava s magistralnog cjevovoda iz pravca Šibenika, biti smješteni u Prgometu  gdje će se izgraditi crpna stanica i vodosprema Prgomet preko koje će se voda putem vodoopskrbne mreže, crpnih stanica, vodosprema i prekidnih komorausmjeravati na područje Općine Prgomet i zagorskog dijela Općine Seget.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban prisjetio se kako je još na početku svog mandata kao župana rekao da ovaj dio Zagore mora biti u potpunosti infrastrukturno i demografski na razini barem ostalog dijela Zagore splitsko-dalmatinske županije.

- Ovim činom nadam se da će se to uistinu i dogoditi. Nadam se da će se i kroz ovaj projekt ispuniti sve težnje i želje građana s ovog područja jer oni koji su odavde odlazili, odlazili su zbog slabije infrastrukture i zbog nekih uvjeta koje nisu imali. Zato sam danas sretan da onima koji su ostali ovdje ostvarujemo uvjete da se vrate njihove mlađe generacije i žive u ovom bogomdanom prirodnom ambijentu. Idemo dalje izgrađivati cijelu našu županiju jer nas čeka i niz drugih projekata u narednom periodu, ne samo na ovom području, istaknuo je Boban.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović kazao je kako mu je iznimno drago vidjeti gradnju vodovoda u ruralnim dijelovima kako Splitsko-dalmatinske županije, tako i cijele Hrvatske.

- Siguran sam da će voda koja inače donosi život, i vratiti te donijeti život u ovaj kraj. Mi ćemo nastaviti sudjelovati u ovakvim projektima jer ih smatramo iznimno bitnim i kvalitetnim. A osim ovog projekta, u Splitsko-dalmatinskoj županiji sudjelujemo u mnogim drugim projektima, primjerice u aglomeracijama Split-Solin i Kaštela-Trogir gdje sudjelujemo s 10% ukupnog iznosa vrijednosti aglomeracija. To znači da je od oko 2,5 milijarde, naših je 250 milijuna, naglasio je Dujmović.

Prigodnim govorom, prisutnima su se obratio i načelnik Općine Seget Vinko Zulim, a svečanosti obilježavanja početka radova prisustvovala je i direktorica Hrvatskih voda za vodno područje dalmatinski slivova Irina Putica.

Projekt Vodoopskrbnog sustava Prgomet-Seget Zagora jeinvesticija ukupne procijenjene vrijednosti 145 milijuna kuna koja je od iznimnog značaja za gospodarski razvoj ovog dijela Dalmatinske zagore, osobito u području turizma. Financiranje cjelokupnog projekta koji će se realizirati u fazama, osigurat ćese sredstvima Hrvatskih voda, Splitsko-dalmatinske županije, namjenske cijene vode iz naknade za razvoj Vodovoda ikanalizacije Split te iz proračuna jedinica lokalne samouprave.

Vodoopskrbni sustav Prgomet - Seget Zagora napajat će se vodom koja dolazi postojećim magistralnim cjevovodom Vrpolje - Vučevica iz smjera Šibenika. Planirana je izgradnja vodoopskrbne mreže u duljini oko 100 km, 4 vodospreme, 4 crpne stanice te 2 prekidne komore, sve to u više faza koje se dijele na zajedničke objekte, primarnu i sekundarnu mrežu.

Spojem na magistralni cjevovod Vrpolje - Vučevica preko naselja Prgomet omogućit će se vodoopskrba naselja Prgomet i Labin u Općini Prgomet te naselja Prapatnica, Ljubitovica, Bristivica i Seget Gornji u Općini Seget. Vodoopskrba naselja Trolokve u Općini Prgomet osigurati će se direktnim spojem primarne mreže na postojeći magistralni cjevovod.

Vaša reakcija na temu