Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Image by Stefan Schweihofer from Pixabay Zašto je obračun plaće glavna tema na početku ove godine?
Porezno savjetovanje Piše: Kancelarija

Zašto je obračun plaće glavna tema na početku ove godine?

Zoja Stevović, dipl. oec., direktorica tvrtke Kancelarija, piše za Dalmatinski portal

Početak 2024. godine obilježila je porezna reforma, a posebno dio vezan uz novi način obračuna plaće koji se dodatno zakomplicirao. Danas ćemo se fokusirati na upite i probleme u razumijevanju obveza koje su se pojavile na strani zaposlenih.

Zašto se plaća u siječnju razlikuje, a nije bilo promjena u ugovorenom iznosu plaće? 

Porezna reforma odrazila se već na plaću za prosinac koja je isplaćena u siječnju zbog čega su se javile razlike u neto isplati na računima radnika već na početku 2024. godine. Uz promjene u načinu obračuna doprinosa za mirovinsko osiguranje, povećao se iznos osobnog odbitka te se promijenilo porezno opterećenje plaća.

Obračun plaće se i dodatno zakomplicirao, a na radnike se po prvi put prebacila odgovornost  za dostavu dokumentacije kako bi koristili olakšicu. Novost je da svaki radnik koji mijenja poslodavca u toku jednog mjeseca ili radi u dva ili više poslodavaca istovremeno, treba dati izjavu o ukupnoj bruto plaći kako bi, eventualno, ostvario pravo na umanjenje osnovice za doprinose i na taj način primio veću isplatu na svoj račun.

Osim dodatnih zahtjeva koje se stavljaju pred zaposlene, postavlja se i pitanje zašto se zaposlenike prisiljava da informacije o plaći dostavljaju drugim osobama.

Kako maksimalno iskoristiti olakšice?

Ako unutar jednog mjeseca zaposlenik ima isplatu od više poslodavaca (ili je mijenjao poslodavca) treba dostaviti Izjavu o isplati bruto plaće kako bi eventualno ostvario olakšicu za obračun doprinosa.

Potrebno je dodatno provjeriti osobne odbitke te rasporediti koeficijente za uzdržavane članove na više korisnika olakšice kako bi se maksimalno rasporedili te umanjili porezno opterećenje.

U današnjem vremenu u kojem bi protok informacija trebao biti brz i neometan, nepotrebnom birokracijom se vraćamo korak unatrag, a poduzetnike se opterećuje s dodatnim administrativnim troškovima zbog novog načina obračuna. 

Vaša reakcija na temu