Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zeleni Dalmacije razočarani 'novim Ambasadorom': Najmanje je jedan broj veći

Zeleni Dalmacije razočarani 'novim Ambasadorom': Najmanje je jedan broj veći

Upozoravaju kako je jako malo pažnje posvećeno hortikulturi

Zeleni Dalmacije navode kako su razočarani projektom bivšeg hotela Ambasador jer nam se čini da je napravljen 'najmanje jedan broj veći' nego što je neka ravnoteža volumena i jedinstvenog obalnog prostora šetnice. 

- Hotel je progutao cijeli prostor, pa igra s rasterima kamena i prozora samo je pojačala taj dojam. Mišljenja smo da i bi se on dobro uklopio na nekom drugom mjestu kao vrijedan arhitektonski uradak. Ono što je zapravo pravi problem je neshvatljivo izostavljanje hortikulturnog uređenja terase koja je i prema samom projektu izostavila zeleni okoliš i koncentrirala se na tende koje postaju zaštitni znak nedoraslog projektiranja i pogodovanja kapacitetima hotela koji je definitivno preizgrađen i otuđen od mediteranskog duha - smatraju Zeleni Dalmacije.


Napominju kako su utrošeni deseci milijuna eura, a ni kuna u hortikulturu. 

- Tako postajemo zemlja u kojoj se u urbanizmu sve može. Žalostan je i primjer susjedne palme na šetnici koja je 'okamenjena' do debla, kao prava tragikomičnost našeg shvaćanja prirode. Potpuno je nepojmljivo kako arhitekti/ice projektiraju zelenilo i odnos čovjeka u njemu. Ono ako se i pojavi ima minimalističku notu, tek kao neki privjesak i gotovo da nema nikakvu funkciju osim ukrasne. Primjer je Zapadna obala u kojoj postoji samo jedna kamena klupa koja je 'pokrivena' sa stablom i jednog će dana pružiti sjenu korisnicima. Nekada se držalo do pravila i vođenja računa o korisnicima – građankama i građanima, ali oni su danas nestali iz fokusa. Ostala nam je samo napuhana investicija i investitor kao 'zlatno tele' kojem se klanjamo i pogodujemo mu - poručuju Zeleni Dalmacije.


Projekt Zapadne obale je, dodaju, uništen počevši od redukcije projektnih ideja mladih iz kojeg su izbačene gotovo sve zamisli, a dobili smo disfunkcionalnu šetnicu koja se može ljeti koristiti samo kad zalazi sunce.

- Tako dobivamo lijepe objekte bez duše i funkcije koja bi godila korisnicima. Iznimku čini arhitekt Edo Šegvić u čijem je rukopisu prostora napravljeno ono što Zeleni drže kao elementarno - zaključuju.

Vaša reakcija na temu