Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zelenim tehnologijama do novih radnih mjesta
SASO 2016. Piše: Dalmatinski portal

Zelenim tehnologijama do novih radnih mjesta

Učenicima srednjih tehničkih škola održat će predavanje o sustavu obrade miješanog komunalnog otpada

O najsuvremenijim tehnologijama za obradu miješanog komunalnog otpada i  njihovoj primjeni u budućem Centru za gospodarenje otpadom u Lećevici, predstavnici Regionalnog centra čistog okoliša (RCCO) će u srijedu, u VIP salonu na 20. međunarodnom sajmu SASO u Spaladium Areni, s početkom u 13.30 sati, održati edukaciju 'Ekologijom do radnih mjesta' za učenike srednjih tehničkih škola.

Na skupu će govoriti privremeni upravitelj tvrtke RCCO Tomislav Šuta, voditeljica Odjela za razvitak i investicije Vlatka Lucijanić-Justić te voditelj Odjela za tehničku provedbu projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Miro Trgo

Učenicima srednjih tehničkih škola održat će  predavanje o sustavu obrade miješanog komunalnog otpada kakav se planira uspostaviti u CGO. Radi se o suvremenom automatiziranom tehnološkom sustavu koji uspješno radi širom svijeta, a njegova glavna karakteristika je učinkovito izdvajanje više frakcija otpada - raznih vrsta plastike, stakla, metala i papira. Izdvojene frakcije otpada otpremat će se u razne pogone za reciklažu, a sva novootvorena radna mjesta koja će se zbog toga pojaviti u gospodarenju otpadom, mogu se označiti kao 'zelena'.

- Ovo je prvi put da organiziramo jednu ovakvu edukaciju namijenjenu učenicima srednjih tehničkih škola. Cilj edukacije je upoznati učenike srednjih tehničkih škola s primjenom suvremenih tehnologija razvrstavanja miješanog komunalnog otpada koje, uz okolišnu dobrobit, omogućavaju otvaranje 'zelenih' radnih mjesta. Iako je tema uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom zaživjela kroz Strategiju gospodarenja otpadom još 2005. godine, ona se tek u posljednje vrijeme intenzivno aktualizira ne samo u smislu pitanja zaštite okoliša nego i obveza pravovremenog ispunjavanja ciljeva koje je Hrvatska preuzela prilikom ulaska u Europsku uniji. Za ostvarenje postavljenih ciljeva potrebno je dobro zagospodariti otpadom, a za to su potrebni dobra volja i organizacija, a prije svega edukacija svih dionika - ističe Tomislav Šuta, ravnatelj Regionalnog centra čistog okoliša.

Vaša reakcija na temu