Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ževrnja: Ministar Dobrović blokira projekt Regionalnog centra Lećevica!

Ževrnja: Ministar Dobrović blokira projekt Regionalnog centra Lećevica!

Split za Karepovac može dobiti 200 milijuna kuna. Ministar sve koči i drži u ladicama

Ministarstvo zaštite okoliša blokira projekt Regionalnog centra Lećevica. Splitsko-dalmatinska županija ima gotovo sve suglasnosti na idejno rješenje, konzultantska tvrtka je dala zeleno svjetlo, a ministar Slaven Dobrović koči i drži projekt u ladici.

Složno su ovo poručili župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, dožupan Ante Šošić i ravnatelj Regionalnog centra čistog okoliša (RCČO) Lećevica Tomislav Šuta. Županija je izvršila sve svoje obveze, naveli su, da nije blokirano u ladicama Ministarstva, natječaj bi se proveo do jeseni ove godine. Europska unije je uputila i dopis Ministarstvu, što je zapravo proces opomene pred tužbu kada mogu stići i penali zbog neispunjavanja obveza iz pregovora o gospodarenju otpadom.

- Na raspolaganju je 560 milijuna kuna, možemo dobiti 70 posto bespovratnih sredstava za projekt Lećevica što je oko 400 milijuna kuna. Split za Karepovac može dobiti 200 milijuna kuna. Ministar sve koči i drži u ladicama, stječemo dojam da nije ni pogledao našu dokumentaciju - poručio je Ževrnja.

Splitsko-dalmatinska županija ima obvezu izgraditi jedan centar, onaj u Lećevici i šest pretovarnih stanica, Karepovac, Vis, Brač, Hvar, Zagvozd i Kukuzovac.

Župan je naveo kako su nekoliko puta incirali i bili na sastanku s ministrom kako bi požurili s revizijom, te da ga sada javno pozivaju da dođe u Split vidjeti stanje na terenu.

Šuta je naveo i kako je projekt financijski održiv, kako ministar uvodi novine u Plan gospodarenja otpadom bez konzultiranja struke, zaobilazi proceduru, među ostalim i da javni uvid sa 30 dana skraćuje na osam dana.

- Ministar bi sad odjednom 100 mini centara, preko noći uvodi ideje koje odudaraju od stvarnosti i onoga što je Hrvatska potpisala i vraća nas godinama unatrag - rekao je Ževrnja.

Dožupan Šošić je još jednom naglasio kako je Županija izvršila sve svoje obveze, a da su se referenti u Ministarstvu zaštite okoliša poigravali, pa je tako i naveo da 'papir' s jednog na drugi kat putovao četiri mjeseca.

- Bili smo pristojni, ali nećemo više dozvoliti da itko više igra balun na male branke s našom županijom. Pozivamo na razum, ako ne, upotrijebit ćemo sve pravne metode - na koncu je poručio Šošić.

Vaša reakcija na temu