Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŽIVIO PUNIM PLUĆIMA: Tko je bio Juroslav Buljubašić?

ŽIVIO PUNIM PLUĆIMA: Tko je bio Juroslav Buljubašić?

Samo Svemir mu je ostao nedostižan

Vijest o smrti splitskog poduzetnika i počasnog konzula Čilea, Juroslava Buljubašića, zatekla je sve koji su ga poznavali. Čovjek koji je živio punim plućima umro je iznenada u četvrtak ujutro, u 63. godini u bolnici na jugu Italije. Jedan od najuspješnijih poduzetnika počeo je kao vlasnik SEM-a sredinom 80-ih godina. Početkom 90-ih krenuo je u biznis s putničkim brodovima s kojima se dugo opirao monopolu državnog brodara. Upravo je njegova tvrtka 1993. godine povezala Split s Anconom. Biznis je polako širio i na druge grane, mahom na ugostiteljstvo ili povezane s njim, a u Splitu je otvorio i privatni Dom za umirovljenike. Bio je i u vlasništvu Banke splitsko-dalmatinske koja je nedavno završila u stečaju.  Medijske stupce je posljednje vrijeme punio najavom leta u Svemir, za što je kaparirao put još 2008.godine, čekao je samo lansiranje. Zanimljivo, njegova pjesma o letu u Svemir je trebala biti izvedena na Splitskom festivalu ove godine.

Kao poduzetnik, u odličnim je odnosima bio s brojnim političarima, gotovo do posljednjeg daha se družio s bivšim predsjednikom Stipom Mesićem. Bio je i član HNS-a. U Splitu je s Listom Velog mista na kojoj su se okupili poduzetnici formirao vlast, ali se brzo povukao iz te priče. Javnost je intrigiralo i prijateljevanje s Ivom Sanaderom, na čijoj se jahti Seagull II odmarao bivši premijer. Prijatelj je bio i s bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Jedan od najbogatijih Hrvata je bio često viđen u gradu, gotovo uvijek u ležernom izdanju, s karakterističnom 'kubankom' u ustima.

Svoj privatni život je uspio držati daleko od očiju javnosti. Živio je u sretnom braku sa suprugom Gordanom s kojom je imao četvero djece, tri sina i kćer. Djeci je i prepustio posao.

Skrivenim od javnosti je držao i niz dobrih djela koje je napravio. Neka ostane zapamćeno da se u najtežim vremenima početkom 90-ih godina kada  je ubijen bračni par Gašparević u Žrnovnici, pobrinuo da njihovoj djeci ništa ne nedostaje.

Vaša reakcija na temu