Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZLOUPORABA SNIMKE EKSPLICITNOG SADRŽAJA Splićanin prijetio bivšoj i slao drugima njezine intimne fotografije, sada mora u zatvor

ZLOUPORABA SNIMKE EKSPLICITNOG SADRŽAJA Splićanin prijetio bivšoj i slao drugima njezine intimne fotografije, sada mora u zatvor

'U bolu i tuzi sam postupio nepromišljeno'

Sudac splitskog Općinskog suda Mario Franetović donio je osuđujuću presudu za novo kazneno djelo zlouporabe snimke eksplicitnog sadržaja, 46-godišnjeg Splićanina osudio je za to djelo na 10 mjeseci zatvora. Dao mu je još 10 mjeseci za prijetnju te izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od godine i tri mjeseca. Okrivljenom će se u kaznu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od kraja ožujka do početka kolovoza. 

Nakon prekida veze s djevojkom uputio joj je preko mobitela više poruka uznemirujućeg sadržaja, poput: 'Sad će tvoje gole fotografije i videa vidjeti svi, prijatelji, prijateljice, rodbina, fakultet i druge osobe i institucije u kojima se kreće', 'neće me zaustaviti ni kordon policajaca da objavim fotografije i videa jer želim osvetu', 'ja ti se kunem u život svoje dice, imaš dva dana, izmisli 20.000 kuna inače sve u javnost ide', 'znaš kakva je instalacija u starim zgradama, izgori stan, kratak spoj', 'sutra sam u zatvoru. A šta ćeš kad izađem? Samo pitam, tebe treba na kolac'. 

Preko aplikacije je poslao intimne fotografije obitelji oštećene, prijateljici njene majke, poznaniku, objavio je video spolnog odnosa uz komentar da je oštećena kurva. Poslao je njezine polugole fotografije u inbox Facebook stranice jednog fakulteta, sve bez njezinog pristanka čime je povrijedio njenu privatnost te izazvao osjećaj poniženja i ugroženosti. 

Okrivljeni je sve priznao. Požalio se da mu je oštećena rekla da je trudna i da joj treba novac za pobačaj, a onda je saznao da to nije bilo njegovo dijete pa je u bolu i tuzi nepromišljeno postupio. Kazao je da je postupao u afektu i tvrdi da nije imao namjeru nanijeti stvarno zlo bivšoj djevojci. Boravak u istražnom zatvoru pozitivno je utjecao na njega. Kaje se i ne bi nešto slično ponovio. Rekao je i kako ubuduće nema namjeru kontaktirati oštećenu. 

Sud je kao olakotne okolnosti cijenio izraženo iskreno kajanje i doprinos utvrđenju činjeničnog stanja, dok su otegotne okolnosti bile izražena upornosti prilikom činjenja kaznenih djela te ranija višestruka osuđivanost.

Vaša reakcija na temu