Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Strukovne škole neće ostati bez asistenata u nastavi

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Strukovne škole neće ostati bez asistenata u nastavi

Dotaknulo se i poskupljenja domova za starije i nemoćne

Uoči Skupštine, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban se osvrnuo na poskupljenje domova za umirovljenike.

 - Za socijalne kategorije ni jedan cent nije porasla cijena ni u jednom od domova na području Splitsko-dalmatinske županije. Za sve ostale povećane su cijene sukladno potrebama na tržištu, ali su još uvijek 100 posto manje nego u privatnom sektoru. A ja pitam - ako moj roditelj nije socijalna kategorija, zašto bi imao prednost u domu u odnosu na privatni sektor gdje vaš roditelj mora platiti 100 posto veću cijenu od mog roditelja? Zbog čega? A socijalnim kategorijama, ponavljam, ni jedan cent nije povećana cijena - rekao je.

Mirno su protekla i vijećnička pitanja.

Ante Popović, nezavisni vijećnik, pitao je o djetetu osmoljetke kojemu je, kaže, uskraćena prehrana po posebnom programu jer 'nemaju uvjete'.

Pročelnik za školstvo Tomislav Đonlić je odgovorio da, prema njemu dostupnim odgovorima, roditelji nisu pribavili potrebnu dodatnu liječničku dokumentaciju. 

- Škola laže, odgovorno tvrdim. Imam pisani trag gdje navode da nemaju uvjete - završio je Popović.

Jakov Prkić, vijećnik stranke Direkt, pitao je preslik rješenja o ležaljkama i suncobranima na bazenu Jadran.

HSLS-ov Toni Garac je pitao o djeci s poteškoćama u posebnom razrednom odjeljenju. Devet učenika iz PRO razreda strukovne škole u Imotskom ne idu u školu zbog asistenata. Jer moraju ostati dva, a ostalima se zahvaliti. Pravilnik definira da mogu biti samo dva.

Župan Blaženko Boban je odgovorio da su kod njega bili roditelji učenika strukovne škole iz Kaštela i s pravom su negodovali u vezi izmjene Pravilnika. 

- Kroz Pravilnik nije sagledano da djeca idu na praktičnu nastavu, pa ne može se asistent cijepati na pola i pratiti djecu. Dogovorio sam sastanak u Ministarstvu obrazovanja, shvatili su problem, usmeno mi je rečeno i da taj pravilnik neće važiti za strukovne škole, nego stari, uvažavajući moje argumente - rekao je. 

Dodao je i da su mu kolege iz drugih županija se zahvalili jer su promptno reagirali. 

- Ljudi od struke u ministarstvu su mi obrazložili i druge probleme. U malom prostoru, ako imate šest, sedam ili devet djece i još toliko asistenata, zaista je teško i nezgodno nastavniku raditi. Ima i onaj osjetljivi dio, asistenti su raznih profila, neki su bili učitelji, pa nekada i dociraju nastavniku što bi trebao. No, konačno je rečeno da će se promijeniti dio Pravilnika, da će stručno povjerenstvo individualno procjenjivati ako je djetetu potreban dodatno osobni asistent - otkrio je Boban.

Nastavilo se složno i oko ovogodišnjih nagrada zaslužnim Dalmatincima koje će im biti uručene na svečanoj sjednici na Dan Splitsko-dalmatinske županije.

Vaša reakcija na temu