Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'NARODNIM OBIČAJIMA PREKO PREPREKA' Manifestacija u organizaciji omiške udruge Agape

'NARODNIM OBIČAJIMA PREKO PREPREKA' Manifestacija u organizaciji omiške udruge Agape

U svibnju na Radmanovim mlinicama

Udruga osoba s invaliditetom 'Agape' - Omiš i ove godine organizira tradicionalnu i po mnogočemu jedinstvenu manifestaciju 'Narodnim običajima preko prepreka', 11. svibnja  (subota) u 10 sati u Radmanovim mlinicama, nedaleko od Omiša. 

'Manifestacija je to koju organiziramo u sklopu obilježavanja dana Grada Omiša. Okuplja osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Cilj je promicanje mogućnosti i uopće problematike osoba s invaliditetom. Naglasak je i na senzibilizaciji i rušenju predrasuda i stigmatizacije samih OSI od strane zajednice u kojoj živimo. U tu svrhu okupljanje nije ograničeno samo na članove Udruge, već su prisutni i članovi obitelji, prijatelji, mladi volonteri... 

Manifestacija je ovo koja okuplja različite udruge, bez obzira na vrstu oštećenja, sa šireg područja Splitsko-dalmatinske županije (Imotski, Hvar, Sinj, Trogir, Trilj, Split, Makarska), ali i šire. Također, davno je prerasla lokalne okvire, te postala, mogli bi reći i nacionalna, jer nam se pridruže i udruge iz Metkovića, Križevaca, Čakovca, Bjelovara, Kutine...', poručuju iz Agape.

Manifestaciju Udruga provodi od 2009. te je postala jedna od najposjećenijih tematskih manifestacija u Republici Hrvatskoj. 

'Radmanove mlinice smo odabrali kao lokaciju jer su u potpunosti prilagođene potrebama osoba s invaliditetom, mogu primiti velik broj uzvanika, a biser su turističke ponude našeg kraja i već tada ima priličan broj izletnika, što se pokazuje kao dodatna vrijednost u rušenju predrasuda. Manifestacija je već postala po svojoj jedinstvenosti, prepoznatljiva i kao 'brend', ne samo među udrugama osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Značajna je i poruka koju šaljemo, a to je da društvena zajednica skrbi o jednoj od najranjivijih skupina a to su osobe s invaliditetom.

Naziv 'Narodnim običajima preko prepreka' je odabran jer je program osmišljen tako da se upravo kroz tradicijske običaje želimo družiti, upoznavati i pokušati i sami sudjelovati u izradi: soparnika, fritula, kruha, tradicijskim plesovima, pjevanju i sl.

U provedbi programa nam pomažu lokalne udruge i OPG-ovi, kao što su klape, gusari, moto klub, ansambl za muziku i ples, obrt za izradu soparnika i drugi. Ostale udruge također prijavljuju svoje točke. Najbrojniji od gostiju su nam članovi udruge Down Sindrom iz Splita, sa svojim mix točkama, što nas izuzetno veseli. Sve to pridonosi jednoj atmosferi tolerancije, uvažavanja i rušenju predrasuda. 

Neki sudionici, gosti se često i po prvi put susreću s običajima i tradicijom našega kraja. Odlaze oduševljeni, sa željom da se opet vrate', stoji u pozivu iz Agape. 

Program: 11. svibnja, subota 

10.00 sati - okupljanje 

11.00 sati - službeni početak uz nastup klape 'Pasika' i pozdravne riječi (predsjednica, gradonačelnik) 

11.15 sati dolazak Omiških gusara i Moto klub (dogovoreni igrokaz) 

11.30 sati ples KUU 'Mosor' - Gata 

- Udruga za sindrom Down 21 Split 

- muzika za ples i pjevanje 

12.30 sati ručak 

14.00 sati tombola 

15.00 sati - zajednički ples 

Agape djeluje na području Grada Omiša i okolnih općina: Dugi Rat, Šestanovac, Zadvarje i Podstrana, okuplja preko 200 osoba s invaliditetom i to s različitim vrstama invaliditeta. 

Registrirana djelatnost obuhvaća unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju i invaliditetom kroz edukacijski rad, socijalne i alternativne usluge, kreativne radionice, te prigodna druženja, okupljanja. 

Udruga provodi niz projekata usmjerenih na poboljšanje života OSI, od kojih ističu projekte Usluge osobne astenije (nacionalni i europski), kojima su do sad obuhvatili 35 korisnika, te projekt Zaželi, kojim je zaposleno 108 žena, a obuhvaćeno 608 korisnika. Uglavnom, većinu projekata provode uz podršku, a i u partnerstvu s Gradom Omišem i općinama, te CZSS - Omiš. 

Vaša reakcija na temu