Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press DOM MLADIH Zanimljiv program u svibnju

DOM MLADIH Zanimljiv program u svibnju

Donosimo detalje

Dom mladih Split pripremio je zanimljiv program za svibanj. Donosimo detalje.

do 5.5.

Cirkuska rezidencijalna mreža: Lab s Darraghom McLaughlinom

Mala scena

Cirkuska rezidencijalna mreža (program potpore produkcijama neafirmiranih cirkuskih umjetnica i umjetnika iz Hrvatske i regije) organizira laboratorij pod mentorstvom konceptualnog umjetnika Darragha McLaughlina. Laboratorij je prilika za zajednički rad umjetnica na vlastitim kreativnim projektima u kontekstu razmjene i suradnje, sa ciljem izgradnje umjetničkog kapaciteta i povezivanja regionalnih umjetnica. 

Organizacija: ROOM 100

do 9.5. | 14 - 21 sati

Nedeljko Dragić: Grafički dizajn i ilustracija

Galerija MKC

Izložba na jednom mjestu okuplja najvažnije radove istaknutog hrvatskog filmskog i likovnog umjetnika Nedeljka Dragića u području grafičkog dizajna i ilustracije, prije svega plakate za kazalište i različite kulturne i turističke manifestacije i institucije, naslovnice knjiga, iznimno uspješne i popularne maskote, oblikovanje časopisa, reklamne filmove za domaće i strane naručitelje itd. 

Organizacija:  MKC Split, Hrvatsko dizajnersko društvo, Platforma 9,81

1.5.

Kockin 20. rođendan, dan 2.

Klub Kocka 

Drugi dan proslave ujedno i prvi maja — plesnjak! I to ex-yu plesnjak!

Organizacija: KUM

1., 8., 15., 22., 29.5. | 18.30 sati

Edukido edukacija s legićima

Razred

Edukativno - zabavni program za djecu. U Edukidu se cijeni znanje, nudi zanimljiv sadržaj, uče nove vještine i potiče kritičko razmišljanje. Informacije i prijave: 091 146 8111 ili split@edukido.hr.

Organizacija: Edukido

2.5.

Kockin 20. rođendan, dan 3.

Klub Kocka

Treći dan proslave 20. godina kluba Kocka na programu ima svega po malo: Izložba arhiva (izložba plakata, ulaznica, fotografija i svega ostalog), Panel rasprava (bit će govora o kulturi mladih, prošlosti i borbi za osvajanje prostora Doma mladih, a poseban naglasak stavit će se na sadašnjost te neizvjesnu, uzbudljivu budućnost u kojoj će klub Kocka morati privremeno iseliti iz svog rodnog podruma), Kviz (lagani kviz znanja i zezancije s temom 'Kocka i sve oko nje'), Bazar.

Organizacija: KUM

3.5. | 18 - 20 sati

Radionica Eva Kocić i Gendis Putri Kartini - 'Monomit radionica'

Beton kino

Radionica 'Monomit' temelji se na istoimenoj plesnoj predstavi u koreografiji Marte Habulin i izvedbi Eve Kocić i Gendis Putri Kartini. Polaznici će iskusiti kako su izvođačice radile na samoj predstavi. Plesni materijal temelji se na fizičkom kontaktu dviju osoba i prijenosu težine. Radionica je namijenjena plesačima amaterima i plesnim rekreativcima, starijima od 14 godina. Prijave za radionicu se vrše na mail plesnaudrugatiramola@gmail.com ili whatsapp 091 781 9243.

Organizacija: Plesna udruga Tiramola

3., 10., 17., 24., 25.5. | 19 sati

Grupe podrške

Razred

Grupe uzajamne podrške su otvorena besplatna druženja namijenjena osobama sa mentalnim poteškoćama, sa ili bez postavljene dijagnoze ili iskustva psihijatrijske hospitalizacije. Zamišljene su kao prostor psihosocijalnog osnaživanja kroz iskren razgovor, zajedništvo i uzajamnu ljudsku podršku u procesu oporavka.

Organizacija: Udruga Feniks

3.5. | 20.30 sati

Bizon, Luka Krstulović, Dragan Đokić: instrumental rock koncert 

Amfiteatar

Bizon je instrumentalni (rock) bend iz Splita koji čine Luka Krstulović (gitara) i Dragan Đokić (bubanj). Bend je nastao 2012. godine te od samog početka djeluje kao duo, u kreativnom i koncertnom smislu. Oba člana su aktivni sudionici splitske nezavisne glazbene scene od 2000. godine (Anita, Pale, To, Empty Wallets, Anal Intruders, Mondo Kick, Stepped Out, Wizard Of Stone Mountain). Bizon iza sebe ima 3 EP izdanja dostupna u digitalnom obliku, a 2023. godine izdali su LP album 'Garnizon' na vinilu. Bend će u Amfiteatru izvesti set svojih autorskih pjesama.

Organizacija: MKC Split

3. i 4.5.

ZloSTavljanje fest

Klub Kocka

Festival metal glazbe. ZloSTavljanje je najstariji program kluba Kocka koji također ove godine slavi dugih 20 godina postojanja.

Organizacija: Studio ¾

3. , 10., 17., 24., 31.5. | 16 sati

Cjelogodišnji seminar Alternacije

Kino klub Split

Svakog petak u 16 sati održava se seminar Alternacije pod vodstvom Rina Efendića. Seminar je organiziran za sve koji žele u neformalnom okruženju diskutirati o razvoju filmske umjetnosti, učiti o analognoj fotografiji, video umjetnosti i alternativnim formama vizualnog pripovijedanja. Seminar se sastoji od predavanja i praktičnog rada u laboratoriju kluba. Otvoren je za sve građane i građanke. Prethodno se potrebno javiti na program@kinoklubsplit.hr

Organizacija: Kino klub Split

4. i 5.5. | 11 - 12,30 sati

ABC MKC - Radionice za djecu

Galerija MKC 

Program ABC MKC je namijenjen najmlađoj publici (osnovnoškolcima nižih razreda), možda sada malenim, ali svakako budućim velikim ljubiteljima umjetnosti. Radionice u svibnju vežu se uz izložbu našeg poznatog grafičkog ilustratora i predstavnika zagrebačke škole animiranog filma Nedeljka Dragića. Dvije radionice su različitog sadržaja, a vodi ih muzejska pedagoginja i povjesničarka umjetnosti Josipa Prosinečki. Radionice su besplatne, a prijave se zaprimaju na josipa.prosinecki@gmail.com

Organizacija: MKC Split

4. i 18.5. | 9 - 17 sati

Aktivnosti za mlade

Razred

Različite aktivnosti za mlade, između kojih se izdvajaju: Grafički dizajn (od početničkih do naprednijih grupa + posebna grupa koja u programu FIGMA dizajnira i prve proizvode.), Mladi poduzetnici (entuzijastični mladi poduzetnici podučavat će se nizu poslovnih tema, počevši od toga kako razviti ideje, kreirati proizvode, doprijeti do kupaca i što je najvažnije - prodati!), YouTuber tečaj, Web development, Tečaj kako biti vođa (radionice će pomoći mladima da nauče kako se nositi s problemima s kojima se sada suočavaju i pomoći im da izrastu u zdravu odraslu osobu otvorenog uma), Filmska škola (radionice kamere i snimanja te montaže snimljenih videozapisa u suradnji s Kino klubom Split). Info: sanja@jednamladost.hr

Organizacija: Jedna mladost

5. i 12.5. | 16 - 20 sati

DUMP Internship

Razred

Besplatan šestomjesečni program kroz koji se podučavaju buduće generacije dumpovaca u četiri osnovna područja: multimedija, dizajn, marketing, programiranje.

Organizacija: DUMP udruga mladih programera

5., 12., 19.5. | 18 sati

Nediljom u šest: Radionice društvenih plesova

Plava dvorana

Organizacija: Kolektiv Style Force

6.5. | 19 sati

Krovna tema: Antonia Kuzmanić, Festival neobičnih obitelji

Terasa Trokut

U novom izdanju programa Krovna tema gostuje Antonia Kuzmanić, programska voditeljica suvremene cirkuske kompanije ROOM 100, koja će otkriti više o Festivalu neobičnih obitelji, čije će se peto izdanje održati od 23. do 26. svibnja u Splitu.

Organizacija: MKC Split i KLFM

6., 13., 20., 27.5. 

Susreti terapijskih grupa udruge za psihosocijalnu podršku Feniks

Razred

Organizacija: Udruga Feniks

7. i 8.5.

Kustoska škola 2024

Beton kino, Terasa Trokut

Kustoska škola program je izvaninstitucionalne edukacije koji udruga Mavena realizira od 2016. godine. Cilj Škole je educirati mlade povjesničare/ke umjetnosti, umjetnike/ce te druge zainteresirane kulturne djelatnike/ce u svrhu osposobljavanja za stvaranje novih i inovativnih kustoskih programa u gradu Splitu i šire. Međunarodni tim umjetnika/ca i kustosa/ica, svake godine s drugom temom, sudionicima daje uvid u kustoske prakse iz različitih europskih i svjetskih perspektiva, upoznaje ih s načinima rada u specifičnoj odabranoj temi te im pruža osnovu za međunarodnu kulturnu suradnju. Ovogodišnji program bavit će se slikom Trikontinentala kroz istraživačka izlaganja međunarodnih arhivista i filmskih radnika, otvorene razgovore o budućnosti kina, projekcije filmova na otvorenom i radionice.

Organizacija: MAVENA – 36 njezinih čuda

8.5.

Kamenovanje: Acid Mammoth, Vukojarac

Klub Kocka

Organizacija: Aktivist, Redakcija

9. – 16.5. | otvorenje 9.5. u 20 sati

NMG@PRAKTIKA: Podsjetnici za budućnost, izložba

Galerija kluba Kocka

Izložba 'Podsjetnici za budućnost', kao konačni događaj ovogodišnje Kustoske škole u suradnji s Mavenom i Unseenom, konstruirana je oko ideje dijeljenja i međusobnog učenja, kao otvorenog prostora koji film istražuje kroz različite elemente – od istraživačkih metodologija, arhiviranja, restauracije, gledanja, slušanja, do spekulacija koje privremeno popunjavaju praznine u arhivima ili sjećanju. Prezentiranjem dijelova videozapisa, intervjua i plakata; printanjem dnevnika i fotografija; sudjelovanjem u zajedničkim kolažima i stvaranjem novog rječnika, stvaramo prostore za solidarnu praksu u filmu, temeljene na ideji kina kao događaja i prostora za (ponovno) susretanje. Izložba će se otvoriti 9.5. u 20 sati performativnim predavanjem Dine Pokrajac: 'Resist, She Said'. Izložba je otvorena radnim danom od 18 do 20 sati.

Organizacija: MAVENA – 36 njezinih čuda

10.5. | 20:30 h

6 metara, Vedran Ružić- multimedijalni koncert 

Amfiteatar

Projekt '6 metara' povezuje koncert jazz tria — Vedrana Ružića na kontrabassu, Hrvoja Gallera na klaviru te Adriana Bernobića na bubnjevima uz projekcije crteža - žalbi kao i autorski film (25').

Organizacija: MKC Split

10.5.

Kućna glazba / Yoke & Alen M.

Klub Kocka

Prva 'Kućna glazba' u klubu Kocka. Očekujte puno ljubavi, plesa, zajedništva i sve ono što ide uz glazbu koja vas nosi da plešete.

12.5. | 15 - 19.30 sati

Konferencija 'Stanovanje - pravo ili privilegija'

Amfiteatar

Program za javnost trajat će od 9. do 12. 5. na različitim lokacijama u Splitu, uz posjet i radnu akciju u Krvavici kraj Makarske (13. 5.) Tijekom petodnevnog programa održat će se javne diskusije, šetnje i akcije gdje će se razgovarati o stambenoj krizi i pritisku turizma na javne prostore i dostupnost priuštivog stanovanja u gradovima. U sklopu programa održat će se i radionice o načinima organiziranja građana u sindikate podstanara i stambenim zadrugama kao mogućnostima rješavanja vlastitog stambenog pitanja i ostvarivanja prava na stambenu sigurnost. Program u Amfiteatru uključuje radionice za javnost: radionicu o sindikatima podstanara (nastavno na radionicu o stanarskim pravima), radionicu o turistifikaciji, radionicu o zadružnom stanovanju i završni panel 'Pravo na dom - Kakve nacionalne i europske politike za sigurno i dostupno stanovanje trebamo?'

Organizacija: Europska koalicija za pravo na stanovanje i grad u suradnji s Društvom arhitekata Splita i Pravom na grad

14.5. | 19.30 sati i 15.5. | 11 sati, 17 sati, 19.30 sati

Teatar Dansing: Priča o kapetanu Kuki

Amfiteatar

Organizacija: Teatar Dansing

14.5.

Otpor ulice: Public Serpents

Klub Kocka

Organizacija: Redakcija

15., 17. i 22.5. 

Vradionica - Radionica virtualne stvarnosti, Modul II

Beton kino

Radionica ima za cilj upoznati polaznike s teorijskim i praktičnim znanjima bitnim za korištenje VR alata, tehnologije koja danas ima široku primjenu na polju umjetnosti, edukacije, zabave, turizma,… Polaznici će se osposobiti da samostalno istražuju i stvaraju unutar virtualnog prostora. Radionica je koncipirana u tri modula. Drugi modul (u svibnju) fokusirat će se na slikanje i crtanje u virtualnoj stvarnosti, te pruža sudionicima znanja i vještine kako koristiti digitalne alate i tehnike za stvaranje umjetničkih radova unutar VR prostora. Voditelj: Ivor Igrec. Radionica je besplatna, ali ograničenog broja polaznika. Preferirana dob polaznika: + 15 godina. Rok za prijavu na prvi modul: 10. svibnja 2024. putem on line obrasca na linku.

Organizacija: MKC Split

15.5.

MTV HITS

Klub Kocka

Organizacija: KUM

17.5.

Jakob Jacobsson: Insomnia

Mala scena

Na Maloj sceni Doma mladih odvijat će se umjetnička rezidencija u organizaciji Cirkus Kolektiva. Od 13. do 17.5.  mladi švedski umjetnik s nizozemskom adresom Jakob Jacobsson će raditi na svojoj predstavi 'Insomnia'. Prezentacija rada u nastajanju pred publikom će se održati u petak 17.5. u večernjim satima na Maloj sceni. Točno vrijeme će biti naknadno objavljeno. 

'Insomnia' je solo projekt koji se bavi percepcijom i doživljajem prolaska vremena kroz zračnu koreografiju, duet umjetnika na užetu i stroboskopa.

Organizacija: Cirkus Kolektiv

17.5. | 20.30 sati

Playing Reality, Koraljka Begović - plesna predstava 

Amfiteatar

Uzimajući dječje igre kao svoj ishodišni istraživački materijal, plesna predstava Playing nastaje na sjecištu igre i izvedbe, zaigranosti i plesa, igrivosti i performativnosti. Autorski tim predstave kroz proces rada bio je s jedne strane posvećen koreografskoj analizi formalnih aspekata pojedinih igara, njihovih varijacija, iznimaka i pravila, a s druge se strane bavio uplivom u afektivni svijet dječjih igara i atmosfere u kojoj se one odvijaju, preispitujući pritom neprestano reperkusije njihove transformacije u izvedbeni odnosno plesni materijal.

Organizacija: MKC Split

17.5.

Pneumatika

Klub Kocka

Organizacija: KUM

18.5. | 17 - 20 sati i 19.5. | 10 - 13 sati

Radionica Ana Mrak - 'Suvremene plesne tehnike'

Beton kino

Radionica pod vodstvom plesne pedagoginje Ane Mrak sastoji se od tehničkog i kreativnog dijela. Prvi, tehnički dio radionice, stavlja naglasak na uzemljenje, efikasan prijenos težine, osvještavanje skeletne strukture kao osnovu potpore i organizacije tijela, razvijanje svijesti o intenciji i jasnoj inicijaciji pokreta te individualnom razumijevanju sekvencioniranja pokreta kroz tijelo. Prijave na mail plesnaudrugatiramola@gmail.com ili whatsapp 091/781-9243. 

Organizacija: Plesna udruga Tiramola

18.5. | 18 sati

Cirkviz - kviz znanja

Mala scena

Opći kviz znanja s osvrtom na tradicionalni i suvremeni 'cirkus' održat će se kao uvod u večernji program Open stagea.

Organizacija: Cirkus Kolektiv

18.5. | 20.30 sati

Open stage + DJ Indlovu 

Mala scena

'Open stage' je cjelodnevna manifestacija u kojoj zainteresirani afirmirani i neafirmirani umjetnici prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti s naglaskom na suvremeni cirkus, u trajanju do 10 minuta. Program se sastoji od više kratkih točaka koje izvode pojedinci ili grupe, a kraj večeri zatvoriti će DJ Indlovu (od 21.30 sati).

Organizacija: Cirkus Kolektiv

19.5. | 10:30 - 12:30 h

Ciklus 4 / Svjesnost i pokret: Prirodni pokret

Plava dvorana

Nova radionica je posvećena proučavanju prirodnih elemenata u nama. Kroz proces vizualizacije unutarnjih tokova i vježbi za dah i energiju prolazi se vlastito putovanje iznutra istražujući pokretom što zapravo priroda nama osobno znači. Tražit će se improvizacijom putove koji otvaraju prirodno i organsko kretanje, puštat će se prirodu u sebi vani. Voditeljica: Nataša Pavlov. Info i prijave na natasapavlov@hotmail.com

Organizacija: Kolektiv Style Force

22. i 23.5. | 16 - 21 sati

qRADIONICA: Radionica sitotiska

Tiskara

Na radionici sitotiska ususret qFESTu pripremit će se merch za queerANarchive distro. 

Organizacija: queerANarchive

23. i 25.5. | 19.30 sati

Filmski program

Beton kino

Organizacija: MKC Split

24.5. | 20.30 sati

Žar ptica, Studio za suvremeni ples - plesna predstava 

Amfiteatar

Kako bi izgledao svijet bez ptica? U ovoj predstavi tužni pjev žar-ptice progovara o svijetu u plamenu. Ples postaje očajnički pokušaj bijega od vlastitog ljudskog lika i pretvara se u čežnju za metamorfozom i ponovnim rađanjem. U svijetu bez budućnosti posežemo za onim što je preostalo: mitovima i narodnim pričama kojima u podlozi leži snaga prirode. Ova potraga za žar-pticom u prvi plan stavlja ptice koje su inspirirale narodno pripovijedanje. U vremenu kada mnogim vrstama prijeti izumiranje, žar-ptica predstavlja beznadnu gestu konzerviranja prirode u kazalištu prisjećajući se neminovne povezanosti ljudske vrste i okoliša.

Organizacija: MKC Split

24.5.

Trešija w/ Pazzar

Klub Kocka

Organizacija: KUM

25.5. | 20 h

5. Festival neobičnih obitelji

Amfiteatar i Terasa Trokut

Ovogodišnji festival suvremenog cirkusa 'Festival neobičnih obitelji' u organizaciji ROOM 100 kolektiva, 25. svibnja stiže u Dom mladih. U 20 h u Amfiteatru Doma mladih biti će izvedena predstava 'Disculpa si te presento como que no te conozco' (Oprosti mi što te predstavljam kao da te ne poznajem) španjolske grupe La Pequeña Victoria Cen. Predstava je na nedavno održanim nagradama Akademije za izvedbenu umjetnost Španjolske osvojila nagradu za najbolju cirkusku predstavu 2023. godine. Nakon izvedbe, svi ste pozvani na glazbeni program iznenađenja na terasi Doma mladih, takozvanom Trokutu!

Organizacija: ROOM 100

25.5.

Kokošinjac

Klub Kocka

Organizacija: Dag kokošinjac

29.5.

GRL PWR

Klub Kocka

Organizacija: KUM

30.5. | 18 - 24 sati

qFEST: Mali Zvjerinjak 

Dvorište kluba Kocka

Druženje u Dvorištu uz glazbu i queerANarchive distro povodom otvaranja qFEST-a.

Organizacija: queerANarchive

30.5. - 8.6. | otvorenje: 30.5. u 20 sati 

qFEST/qIzložba: Kris Komljenović - Galapago: Homunkl

Galerija kluba Kocka

Kroz scenografiju, kostimografiju i performans autor dočarava imaginarni svijet u kojem obitava Homunkul, lik koji utjelovljuje žalovanje, tj. iskustvo žalovanja kvir osobe za kvir osobom. Autor žalovanje stavlja u kontekst inspiriran estetikom kršćanstva i srednjovjekovnog pučkog kazališta, s naglaskom na spajanje inherentne teatralnosti kršćanstva i svojevrsnog amaterizma pučkog kazališta. Izložba je otvorena radnim danom od 18 do 21 h.

Organizacija: queerANarchive

30.5. | 20 h

Diskurzivni program 'U kvadrat'

Kino klub Split

Programom U kvadrat usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalni filmovi, recentne klupske produkcije te filmovi suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Program je javan i ulaz slobodan.

Organizacija: Kino klub Split

31.5. | 20:30 h

- HEROES, umjetnička organizacija Malo sutra - plesna predstava 

Amfiteatar

HEROES je nova predstava Brune Isakovića i Mije Zalukar kojom zalaze u svemir prepun intimnih pitanja o smislu svega onoga što znamo i, pogotovo, svega onoga što ne znamo da nas čeka u budućnosti.

Organizacija: MKC Split

- Stalni postav: Nikša Vukša - Zvučni zid

Stubište do Razreda

Izložba plakata Nikše Vukše jednog od najvažnijih dizajnera na alternativnoj i nezavisnoj klupskoj sceni u Splitu i regiji.

- Javni poziv za sudjelovanje na 7. Open stageu

Cirkus Kolektiv poziva afirmirane i neafirmirane umjetnike da prezentiraju svoje umjetničke točke na 7. Open stageu, otvorenoj večeri performansa! U večernjem programu 18.5. možete sudjelovati ako ste stariji od 16 godina, a vaš rad je izvedbenog karaktera u trajanju do 10 minuta. Moguće se prijaviti kao pojedinac ili kao skupina. Rok za prijavu je 12.5., a prijave se vrše putem obrasca na linku

Vaša reakcija na temu