Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay BUDITE OPREZNI Stiže prvi ovogodišnji toplinski val

BUDITE OPREZNI Stiže prvi ovogodišnji toplinski val

Liječnici savjetuju kako preživjeti

Ljeto službeno još nije ni počelo, a plaže krcate!

'Danas prži k'o ludo, a temperatura mora je odlična! More, kupanje i kava, samo uživancija', ne smeta vrućina Mirsadu. 'Doći rano i prije nego što uprži biž ća doma i to je to', podijelio je svoju taktiku Kenan.

Idući tjedan dobro će upržiti. U četvrtak i petak temperature idu do 39 stupnjeva. Svatko ima svoj recept za prvi ovogodišnji toplinski val.

'Puno vode i faktor 50', predlaže Zrinka.

'Nisam nikad bila pobornik dugog prženja, obično hlad, kartanje, bela i pivo', kaže Jadranka.

'Nikad mi sunce nije smetalo, ujutro sam se digla na moru bila bi u bikiniju bila sam jako crna, a vidite kakva sam bijela sad da me ne gledate kako izgledam i tako', prisjeća se Vera.

Nije loše kožu odmoriti od sunca, slažu se s tim liječnici, a naši meteorolozi detaljnije pojašnjavaju što nam donosi ovaj toplinski val.

'U kontinentalnom dijelu to će biti vrlo vjerojatno do vikenda, na Jadranu i veći dio vikenda. Toplinski val se odnosi na najviše jutarnje i dnevne temperature koje će biti prva ozbiljnija prijetnja ljetnih vrućina u našoj zemlji', rekao je Ivan Čačić, meteorolog Nove TV.

Najugroženije skupine su oni najmlađi i najstariji. Sve obveze se preporuča napraviti rano ujutro, nositi široku odjeću i piti dovoljno tekućine.

'Bitno je da osim obične vode nadoknađujemo i elektrolite jer taj naš znoj u sebi nosi i natrij i kalij pa njihov manjak se treba nadoknađivati. Piti više prirodnih voćnih sokova, povrtne juhe kako bi se nadoknadili i minerali', preporučio je Darko Sinjeri, voditelj smjene na zagrebačkoj Hitnoj.

A za sve one za one koji se hlade klimom, razlika između vanjske i unutarnje temperature ne bi smjela biti veća od 5-6 stupnjeva.

Vaša reakcija na temu