Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ciklička joga pomaže u ublažavanju menstrualnih bolova

Ciklička joga pomaže u ublažavanju menstrualnih bolova

Vrijedi isprobati

Ciklička joga je više od kompliciranih fitness vježbi: žene bi trebale živjeti u skladu sa svojim tijelima i koordinirati jogu i meditaciju posebno sa svoje četiri faze ciklusa.

Tako ne samo da se može iscrpiti maksimum energije, već se mogu ublažiti i eventualni menstrualni bolovi te dovesti u sklad hormonski kaos.

Trend je ovo koji posebno vrijedi isprobati za žene s jakim mjesečnim bolovima i promjenama raspoloženja. Četiri godišnja doba prikladna su za ilustraciju različitih faza ciklusa, piše Novi list.

Faza 1: menstruacija – zima

S unutarnjom zimom, novi ciklus počinje u prvom tjednu i dolazi do krvarenja. To je faza otpuštanja i vrijeme za nježnu Yin jogu. Korisna vježba ovdje može biti Balasana, držanje djeteta. Ovdje se zdjelica, kukovi i donji dio leđa rastežu ili otvaraju, što neutralizira bol koja se obično javlja.

Faza 2: folikularna faza – proljeće

Proljeće opisuje folikularnu fazu u drugom tjednu, tj. fazu nakon menstruacije do ovulacije. Od kraja menstruacije do neposredno prije ovulacije je vrijeme nakupljanja. Oslobađaju se nove energije i dobro je isprobati nove, dinamičnije vježbe, kao što je Vinyasa Flow. 

Faza 3: ovulacija – ljeto

Ljeto pokriva vrijeme oko ovulacije u trećem tjednu. U međuvremenu, ženska energija je najjača. Sada se stvarno možete osnažiti na podlozi za jogu. Zahtjevne asane, poput varijacije Pincha Mayurasane, sada su tražene! 

Faza 4: lutealna faza – jesen 

Četvrti tjedan je vrijeme prije menstruacije, lutealna ili faza žutog tijela. Takozvana jesen poziva vas da promijenite brzinu, posvetite brigu sebi i odvojite vrijeme za opuštanje. Možda u obliku joge lica i relaksacije masažom stopala.

Vaša reakcija na temu