Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot HRT Covid: Položaj licem prema dolje ne pomaže nužno budnim pacijentima

Covid: Položaj licem prema dolje ne pomaže nužno budnim pacijentima

'Najčešće je prekid takvog položaja uslijedio na zahtjev pacijenta'

Položaj licem prema dolje pacijenata hospitaliziranih s covidom koji su disali samostalno, ali uz terapiju nazalnim kisikom visokog protoka nije nužno spriječio njihovo prebacivanje na mehaničku ventilaciju, pokazala je nova kanadska studija.

U sklopu studije 400 pacijenata nasumično je raspoređeno na uobičajenu njegu ili na standardnu ​​njegu uz povremeno ležanje na trbuhu, položaj koji, kako se pokazalo dosad, poboljšava tijek bolesti u sediranih pacijenata na mehaničkim respiratorima.

U idućih 30 dana, 34,1 posto pacijenata iz skupine koja je ležala licem prema dolje i 40,5 posto onih iz kontrolne skupine koja je primala uobičajenu njegu bilo je potrebno intubirati i premjestiti na respirator.

Po mišljenju stručnjaka razlika nije statistički značajna.

Liječnici kažu da je za neke pacijente koji su ležali licem prema dolje to značilo manji rizik od intubacije, no to nisu mogli statistički potvrditi iz dobivenih rezultata.

Prosječno trajanje ležanja u položaju licem prema dolje dnevno je iznosilo otprilike pet sati, što je manje od preporučenih osam do 10 sati dnevno.

'Koliko će dugo pacijenti ležati licem prema dolje u budnome stanju ovisilo je o njihovim preferencijama', rekli su istraživači.

'Najčešće je prekid takvog položaja uslijedio na zahtjev pacijenta, koji se može povezati s ukupnim subjektivnim osjećajem poboljšanja, ali i osjećajem nelagode zbog neudobnog položaja', napisali su znanstvenici. 

Premda rezultati istraživanja u ovoj studiji ne idu u prilog postavljanju pacijenta u položaj licem prema dolje, ishod primarnog istraživanja nije dovoljno precizan i ne isključuje kliničku korist od ovakvog postupka, zaključili su.

Vaša reakcija na temu