Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash COVID 19: Njemački maturanti zarazili se u Hrvatskoj?

COVID 19: Njemački maturanti zarazili se u Hrvatskoj?

14 inficiranih, 53 ih u samoizolaciji

Najmanje devet mladih Nijemaca iz skupine od njih 14 vratilo se s putovanja u Hrvatsku s koronom, kažu iz Ureda za zdravstvo njemačkog okruga Göppingen, prenosi Večernji list

Svi su u karanteni, a u samoizolaciju je poslano i njihovih 53 kontakata. Za sada nije sigurno gdje su se zarazili, odnosno jesu li bolesni došli u Hrvatsku, jer su se simptomi kod prvih pojavili već trećeg dana odmora. Unatoč tomu, njemački mediji krivca nalaze u Hrvatskoj. 

- Riječ je o grupi od 14 maturanata starih 18 i 19 godina iz Göppingena, najviše iz mjesta Donzdorf koji su na u Hrvatsku otišli preko jedne hamburške agencije za party putovanja.  Putovali su autobusom iz grada Hameln, u Hrvatskoj su boravili od 25. srpnja do 1. kolovoza, a za sada nemamo informacije gdje su bili smješteni, u hotelu ili privatnom smještaju - kaže Clarissa Truhart iz tamošnjeg Ureda za zdravstvo.   

Iako su se prvi simptomi, poput grlobolje, glavobolje, kašlja i gubitka okusa, pojavili već trećeg dana ljetovanja, nitko od njih nije zatražio liječničku pomoć u Hrvatskoj, već su testirani tek po povratku u Njemačku. 

Iz Ureda za zdravstvo su istaknuli kako se mladi turisti nisu pridržavali epidemioloških i higijenskih mjera, što uključuje nošenje maske i održavanje distance. U organizaciji iste agencije putovali su i mladi Nijemci iz ostatka zemlje, no unatoč špekulacijama, zdravstvene vlasti nisu mogli potvrditi da ima još zaraženih. 

Vaša reakcija na temu