Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Dijeta za visoki kolesterol

Dijeta za visoki kolesterol

Donosimo popis prijateljskih i neprijateljskih namirnica

Povišeni kolesterol potrebno je redovito kontrolirati i adekvatnom prehranom dovesti u normalne vrijednosti, ako je prekomjeran.

Evo popisa namirnica koje možete redovito konzumirati:

- Cjelovite žitarice po mogućnosti: kruh, tjestenina, riža, ječam, proso, kvinoja, pir, raž, zob, amarant, palentu, kukuruz, kus-kus

- Bijelo meso, poput piletine (preferirati prsa i eliminirati kožu koja je masna), puretine, zeca, noja, lungića

- Nemasne nareske, poput bresaole, pileće i pureće salame, sirove šunke bez vidljive masnoće

- Ribu: dobra je plava riba, kao što su srdele, inćuni, skuše, haringe, palamide. Dopušteni su i losos, tuna i bakalar

- Mekušce: hobotnice, sipe i lignje su u redu

- Mliječni proizvodi: obrano ili djelomično obrano mlijeko, nemasni jogurt, nemasni sirevi i ricotta

- Mahunarke: sve su dobre (između ostalog grah, leća, bob, slanutak, grašak), i svježe i sušene. Izvrsna kombinacija sa žitaricama za jedno jelo

- Voće i povrće: sve vrste, po mogućnosti sezonsko

- Začini: ekstra djevičansko maslinovo ulje za kuhanje i preljev. Za aromatiziranje raznih jela, zeleno svjetlo za ocat, limun, začine i aromatično bilje

Pogledajmo sada koju hranu treba izbjegavati jer je posebno bogata mastima:

- Rafinirane žitarice i njihovi derivati, a time i začinjeni kruh, krekeri, grisini, tjestenina s jajima, punjeni keksi itd.

- Masne ribe i školjke, kao što su jegulja, dagnje, jastog, kavijar, rakovi, cipli, jesetra, ikra jesetre

- Riba konzervirana u ulju, kao što su tuna, sardine i inćuni

- Masna mesa kao što su piletina s kožom, janjetina, slanina, rebarca, guska, patka, golub, fazan

- Suhomesnati proizvodi, kobasice i konzervirano meso

- Iznutrice: mozak, srce, jezik, pluća, jetra

- Jaja: konzumirajte ih umjesto sira, ali ne više od par tjedno

- Punomasno mlijeko i jogurt

- Masni sirevi, kao što su gorgonzola, mascarpone, pecorino, taleggio, grana padano, fontina, provolone, gruyere…

- Životinjske masti pa samim time i maslac, mast, vrhnje…

- Umaci poput majoneze i bešamela

- Suho i masno voće kao što su kikiriki, orasi, bademi, pinjoli, lješnjaci, sjemenke bundeve …

- Dehidrirano voće: datulje, suhe smokve i općenito kandirano voće

- Slatkiši: keksi, sladoledi, torte, kreme, brioši…

- Slatka pića uključujući voćne sokove

- Alkoholna pića, piše Novi list.

Vaša reakcija na temu