Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Doznajte što će sve uključivati preventivni pregledi za starije od 40

Doznajte što će sve uključivati preventivni pregledi za starije od 40

Pilot projekt počinje u travnju u pet županija

Prema planu ministra zdravstva Vilija Beroša, svi građani stariji od 40 godina trebat će na preventivni zdravstveni pregled.

Mjerit će se težina, visina, obujam struka. Vadit će se krv i gledati razina glukoze u krvi. Radit će se lipidogram za otkrivanje kardiovaskularnih bolesti. Kontrolirat će se sluh i vid, a sve je to dio preventivnog pregleda na koji će biti pozvani oni stariji od 40 koji barem dvije godine nisu bili kod liječnika.

Svi ostali pregledi obavljat će se po potrebi, ovisno o dobi, spolu i povijesti bolesti.

Pilot-projekt počinju u travnju u pet županija i plan je pregledati 1000 osoba. Poznato je da će osobe pregledavati njihovi liječnici u domu zdravlja. Od listopada bi preventivni pregledi trebali zaživjeti u cijeloj zemlji, piše Dnevnik.hr.

'Ako nečeg nema, onda se naravno taj isti pacijent mora uputiti nekamo drugamo, u bolničku ustanovu, i to je taj koncept integracije. Nitko nema čarobni štapić i u prvom trenutku nije moguće sve riješiti odjednom, ali postupno će biti', poručuje ministar zdravstva Vili Beroš.

Liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki Rukavina izjavila je da je trenutačno više od 140 ordinacija bez liječnika te se pita tko će pokriti te pacijente kada liječnici već sada nemaju kapaciteta.

Beroš se kratko izjasnio kako će liječnici preglede obavljati izvan radnog vremena, za što će biti dodatno plaćeni.

Pacijenta na pregled poziva Zavod za javno zdravstvo, pregled obavlja njegov liječnik ili se obavlja na punktu na kojem dio pretraga može obaviti i medicinska sestra.

Rezultati se upisuju u sustav ili, ako je potrebno, pacijente šalju na dodatne preglede u bolnicu.

Pacijenti pozdravljaju ideju pregleda, ali im ne zvuče izvedivo. 

'Trebalo bi biti puno više doktora i trebali bi imati naravno puno veće plaće za sve to što rade', rekla je jedna od pacijentica.

Sad su oni puno više opterećeni tim administriranjem na poslu i oni ne stignu, ne stignu nas obraditi pošteno kako treba', dodala je druga.

Oni pacijenti koji se ne pojave neće se kažnjavati, ali cilj ih je pozivom ipak podsjetiti na pregled te im ponuditi slobodan dan, rekao je Beroš.

Pregledi prvo počinju u Osječko-baranjskoj, Međimurskoj, Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U njima 25 tisuća osoba starijih od 40 kod doktora nije bilo više od dvije godine. Koliko će ti pregledi koštati zdravstvo, iz Ministarstva nisu odgovorili.

Vaša reakcija na temu