Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Europska komisija potvrdila da Johnson isporučuje cjepivo

Europska komisija potvrdila da Johnson isporučuje cjepivo

Do kraja lipnja od 50 do 55 milijuna doza

Farmaceutska tvrtka Johnson&Johnson počela je u ponedjeljak s isporukom cjepiva Europskoj uniji i do kraja lipnja treba bi isporučiti 50 do 55 milijuna doza, potvrdila je Europska komisija.

'Danas dobra vijest o početku isporuke cjepiva Johnson&Johnson koje se daje u jednoj dozi. To će nam pomoći da ubrzamo cijepljenje građana i osiguramo ispunjenje cilja o cijepljenju 70 posto odrasle populacije do ljeta', objavila je europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyirakides.

Zastupnik Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, njemački demokršćanin koji je zadužen za zdravstvo u svojoj političkoj skupini Peter Liese objavio je nešto ranije da je američki farmaceutski div najavio da će do kraja lipnja isporučiti 55 milijuna doza, ali da sada nije sigurno hoće li to obećanje biti ispunjeno. Tvrtka jamči da će 50 milijuna doza sigurno stići.

Hrvatska je rezervirala 900.000 doza toga cjepiva. Prednost nad ostalim cjepivima mu je ta što je potrebna samo jedna doza. 

'Potrebna je samo jedna doza cjepiva kako bi se postigla dovoljna zaštita, tako da će ovo cjepivo znatno ubrzati proces cijepljenja u EU-u', rekao je Liese.

Dodao je da su klinička ispitivanja pokazala da je ovo cjepivo učinkovito protiv originalnog tipa virusa, ali i novih sojeva poput britanskog, brazilskog i južnoafričkog.

Osim 55 milijuna doza koje je Johnson&Johnson obećao isporučiti Europskoj uniji do kraja lipnja, u trećem tromjesečju očekuje se dodatnih 120 milijuna doza.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je cjepivo u ožujku kao četvrto po redu nakon Pfizerova, Modernina i AstraZenecina.

Ovo cjepivo je vektorsko kao i AstraZenecino i može se čuvati u običnim hladnjacima. Ispitivanja su pokazala da je u 66 posto slučajeva učinkovito protiv simptoma covida-19.

Vaša reakcija na temu