Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press / EPP Europski parlament potvrdio novi zakon, građani će imati kvalitetnije liječenje

Europski parlament potvrdio novi zakon, građani će imati kvalitetnije liječenje

'Postavili smo važan stup europske zdravstvene unije'

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu usvojen je konačni tekst sporazuma o europskom prostoru za zdravstvene podatke, tj. EU digitalnoj zdravstvenoj putovnici. Posrijedi je zakonodavni akt na kojem je hrvatski zastupnik Tomislav Sokol u ime Parlamenta pregovarao posljednjih mjeseci s Vijećem. 

Sporazum je usvojen velikom većinom glasova na plenarnoj sjednici, s čak 445 glasova za, 142 protiv i 39 suzdržanih. Predviđeno je da novi europski zakon stupi na snagu na jesen ove godine dok će se prva faza zakona u državama članicama početi primjenjivati nakon dvije godine, dakle koncem 2026.

'U svakom trenutku zdravstveni radnici u EU generiraju i upotrebljavaju brojne bitne zdravstvene podatke koji su im neophodni za spašavanje života pacijenata. No zbog složenih pravila i procedura između država članica EU-a postoje mnogobrojne prepreke koje otežavaju potpuno iskorištavanje potencijala zdravstvenih podataka i digitalnog zdravstva. 

Nedostatak obveznih standarda na razini EU-a sprječava razmjenu podataka čak i unutar iste države članice. Zbog toga donosimo nova pravila koja će riješiti te probleme. Novi okvir definirat će jasna pravila, zajedničke standarde i prakse, infrastrukturu i upravljački model za korištenje elektroničkih zdravstvenih podataka pacijenata te za istraživanje, inovacije, oblikovanje politika, sigurnost pacijenata i statistiku', istaknuo je zastupnik Sokol.

Kod primarne uporabe zdravstvenih podataka, nadalje je kazao, naglasak se stavlja na građane. Tako im se, naime, pruža kontrola nad njihovim podacima s ciljem unaprjeđenja zdravstvene zaštite u cijeloj Uniji. 

'To podrazumijeva digitalizaciju svih naših zdravstvenih podataka, koja će omogućiti građanima jednostavan i besplatan pristup njihovim elektroničkim zdravstvenim kartonima preko mobitela ili računala u digitalnom formatu koji je standardiziran i prihvaćen u cijeloj Uniji. Građani mogu dijeliti svoje podatke s liječnicima u svojoj državi ili u drugim državama članicama, što im omogućuje poboljšan pristup zdravstvenoj zaštiti. Nova pravila rezultirat će učinkovitijim radom zdravstvenih radnika jer će se izbjeći nepotrebne pretrage, osigurat će se naprednija dijagnostika i liječenje te smanjiti medicinske pogreške', objasnio je.

S druge je strane, prema njegovim riječima, sekundarna uporaba anonimiziranih zdravstvenih podataka, koja će omogućiti istraživačima i stručnjacima lakši pristup zdravstvenim podacima u svrhu istraživanja i inovacija te s ciljem poboljšanja prevencije, dijagnostike i liječenja bolesti poput raka. 

'Usvajanjem konačnog teksta europskog prostora za zdravstvene podatke danas smo postavili još jedan veoma važan stup europske zdravstvene unije. Građanima će se omogućiti kvalitetnije i brže liječenje te će se ujedno olakšati liječenje u inozemstvu', zaključio je Sokol.

Vaša reakcija na temu