Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay HPV povezali i s rakom prostate

HPV povezali i s rakom prostate

Stručnjaci ističu važnost cijepljenja

Znanstvenici su utvrdili značajan broj slučajeva raka prostate koji se 'vrlo vjerojatno' mogu povezati s humanim papilomavirusom, za koji je već poznato da uzrokuje rak grlića maternice kod žena, te još neke vrste raka, prenosi N1 .

Iako ove nalaze još treba potvrditi, treba imati na umu da cijepljenje sprječava razvoj kancerogenih promjena kod infekcije HPV-a i da je najbolja prevencija, ističe urolog dr. Igor Grubišić.

Poznato je da oko 13 vrsta HPV-a uzrokuje rak, uključujući rak grlića maternice, rak penisa i neke vrste raka usta i grla kod muškaraca.

Istraživački tim sa Sveučilišta Novi Južni Wales u Australiji prikupio je rezultate 26 prethodnih studija, na temelju kojih je stvorena značajna baza slučajeva koji mogu povezati prisutnost HPV-a s karcinomom prostate.

Vaša reakcija na temu