Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Iako se češće javlja kod žena, ovaj zdravstveni problem muči sve veći broj ljudi: 'Otkrili smo zlatnu formulu'
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Iako se češće javlja kod žena, ovaj zdravstveni problem muči sve veći broj ljudi: 'Otkrili smo zlatnu formulu'

Što napraviti kada bol postane neizdrživa?

Bol u ramenu je jedan od najčešćih problema s kojima se stručnjaci u praksi susreću, a često zna biti više od običnog neugodnog osjećaja - može biti simptom ozljeda, sindroma ili vrlo često simptom - kalcifikata.

Kalcifikat je dijagnoza koje može stvoriti značajnu bolnost bez da ste prethodno imali ikakvu ozljedu, udarac ili nešto slično. Vrlo često se kalcifikat aktivira bez ikakve najave pa zato pacijentima bude nejasna pojava boli.

Glavna obilježja kalcifikata su bol pri pokretu, ograničena pokretljivost ili nemogućnost određenih pokreta ramena, pri pokušaju tih pokreta javi se probadajuća oštra bol, upala mišića i tetiva, noćna bol te spuštanje boli do lakta.

Kada bol postane neizdrživa tražimo pomoć liječnika i fizioterapeuta. O kalcifikatima i liječenju istih popričali smo s Gianinom iz Poliklinike GBB Conceptkoji nam je objasnio više o prepoznavanju simptoma i rješavanju ovog uzroka boli.

Kako uopće utvrditi da se radi o kalcifikatu? Činjenica je da određeni ljudi godinama imaju bol u ramenu, zašto je ta bol periodična?

'Kalcifikati imaju svoje faze i mogu biti 'neaktivni' i asimptomatski, odnosno, ni ne znate da ih imate, a veličina kalcifikata može biti i po 1 cm i dalje bez ikakvih smetnji ili simptoma. Ipak, kada se aktiviraju stvaraju vrlo intenzivne simptome.

Ono što također otežava cijelu situaciju je činjenica da veličina kalcifikata ne diktira nužno intenzitet simptoma, odnosno, kalcifikat od 3 mm može stvoriti više problema od kalcifikata od 15mm i obrnuto.


Zato je prvi korak u rješavanju ovog problema precizna dijagnostika, gdje se najboljim pokazao dijagnostički ultrazvuk koji nam može pokazati i stanje okolnih mišića i tetiva, a ne samo veličinu i položaj kalcifikata. U procesu terapije ta informacija nam je od velikog značaja jer nam govori u kojoj je točno tetivi kalcifikat i koliko je 'štete' i upale stvorio. Također se može koristiti i RTG', kaže nam.

Koja je 'zlatna formula' za rješavanje kalcifikata?

'U dugogodišnjem radu, najbolja nam se pokazala kombinacija udarnog vala (shockwave) i fizikalne terapije. Udarnim valom tretiramo kalcifikat i 'razbijamo' ga do potpune razgradnje, dok fizikalnom terapijom vraćamo opseg pokreta i snagu u rameni zglob te radimo na cijeljenju mišića i tetiva koje je kalcifikat oštetio', objašnjava Gianino.


'Što se tiče pojave kalficikata, oni su produkt ponavljajućih mikrotrauma tetiva ramena koje tijelo pokušava zacijeliti koristeći najčvršće materijale koje ima odnosno - kalcij. Javlja se između 30. do 50. godine i češće se javlja kod žena.

Pojava boli se događa iz razloga što se način ponašanja kalcifikata na samom zglobu mijenja s vremenom', dodaje.

Kalcifikati imaju nekoliko faza:

1. Formativna faza - faza stvaranja 'tvrdog' kalcifikata, koja može biti umjereno bolna ili bezbolna;

2. Faza mirovanja - bezbolna, asimptomatska faza;

3. Resorptivna faza - faza razgradnje kada je prisutna najveća bolnost i tada se najveći efekt postiže terapijom;

4. Faza cijeljenja - bezbolna faza kada se okolne strukture i tkiva oporavljaju i cijele.

Mogu li kalcifikati nestati sami od sebe ili je pak potrebna terapija?

'Kalcifikati se u našem tijelu stalno stvaraju i razgrađuju. Kada dođe do upale okolnog tkiva, javlja se bol, a kod nekih slučajeva i gubitka pokreta u ramenu. U tom trenutku nam se klijenti najčešće obraćaju za pomoć.

Nažalost, bez fizikalne terapije i udarnog vala, kalcifikati se ne mogu sami riješiti, jedino se mogu kratkotrajno zamaskirati do iduće reakcije.

Dok god je kalcifikat prisutan, postoji rizik od njegove ponovne reakcije', objašnjava.


Što znači zapravo 'razbijanje kalficikata'?

'Razbijanje kalcifikata je laički opis terapije, zapravo mi taj kalcifikat koji je čvrste, tvrde strukture i građe, nešto nalik kosti, udarnim valom omekšavamo i iz tvrdog i čvrstog stanja pretvaramo u meko stanje, odnosno, 'gel' ili 'pasta' stanje i onda ga tijelo i okolne strukture mogu apsorbirati', kaže.

I ono najbitnije, kolika je uspješnost terapije udarnim valom za kalcifikate?

'Uspješnost terapije je 80-90%, a navedene brojeve garantira proizvođač uređaja nakon niza provedenih istraživanja.

Kod nas je najnoviji model BTL udarnog vala i u praksi smo se uvjerili da se brojevi poklapaju na naše zadovoljstvo i zadovoljstvo klijenata.

Svoja pozitivna iskustva, kad su mislili da im nema pomoći, klijenti su i javno podijelili', navodi.

'Sve pohvale! Stručni, ljubazni, profesionalni. Svakako ih preporučam kod liječenja kalcifikata uz pomoć terapije udarnim valom i fizikalnom terapijom. Hvala cijelom timu...' - kaže E. Š.

'GBB Concept mi je u svemu odgovarao. Jako ljubazno osoblje i ugodna atmosfera, a ponajviše mi se svidio stručan i individualiziran pristup. U deset terapija riješila sam problem koji me dugo kočio i opterećivao u svakodnevnom životu. Svakako preporučujem!' - ističe L. K.

'Došla sam na preporuku prijateljice koja je u GBB-u prošle godine riješila kalcifikat udarnim valom. Nakon što sam dobila istu dijagnozu ove godine, odlučila sam im dati svoje povjerenje i nisam požalila. Fizioterapeutkinja se posvetila objašnjavanju svakog koraka, a kalcifikat smo riješili u deset dolazaka. Između tretmana udarnim valom, terapeuti provode i klasičnu fizikalnu terapiju, što me pozitivno iznenadilo...' - govori M. J.

Što je sa onih 10% kojima terapija ipak ne pomogne?

'Na sreću, nisu ni oni otpisani, kod njih radimo kombinaciju udarnog vala, fizikalne terapije i 'blokade' kako bi kalcifikat smirili, a onda kada bolnost i upala prođu tretirali kalcifikat.

U takvim situacijama radimo malo duže i opsežnije i smanjenje simptoma ne bude uvijek potpuno, ali se postigne zadovoljavajući rezultat.

Naš glavni cilj je pomoći pacijentu bez obzira na težinu njegovog stanje i jačinu bolova te intenzitet simptoma. Kada smo tek krenuli u borbu s kalcifikatima, dolazili su nam pacijenti s kalcifikatima 3mm, 4mm, 6 mm, a danas nam praktički dolaze najtvrdokorniji slučajevi u cijeloj Dalmaciji sa kalcifikatima do 3 cm', poručuje za kraj.

Ovaj mladi tim klijenti vole i vraćaju im se, a u poliklinici uvijek nađu načina i da ponude povoljni paket usluga za svakog pacijenta. U Splitu ih pronađite na Mejašima, a Zagrebu ih možete pronaći na Trešnjevci. Trenutno je paket terapije udarnog vala i fizikalne terapije na 8+2 akciji tako da platite 8, a dobijete 10 terapija, odnosno za 360€ umjesto redovnih 450€ možete dobiti kompletnu fizikalnu terapiju.

Naručiti se možete putem linka ili pozivom na broj 0981360255.


Vaša reakcija na temu