Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: PublicDomainPictures from Pixabay Kako prepoznati i osnažiti majku koja je na 'rubu pucanja'

Kako prepoznati i osnažiti majku koja je na 'rubu pucanja'

Jedna od 5 ih ima neke teškoće mentalnog zdravlja

Svibanj je mjesec osobito posvećen mentalnom zdravlju majki. Kako prepoznati majku koja je na 'rubu pucanja', kako joj pomoći i osnažiti je kako bi kao najbolja verzija sebe mogla odgojiti i takvo dijete u budućnosti?

O svemu tome u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorile su Sandra Nakić Radoš, psihologinja, izvanredna profesorica na Odjelu za psihologiju pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu i Maja Žutić, magistra psihologije i doktorandica na odjelu za psihologiju.

Nakić Radoš naglašava kako majčinski posao nema početka ni kraja te istraživanja pokazuju kako jedna od 5 majki ima neke teškoće mentalnog zdravlja. Kako kaže, kod nekih traju kraće, a kod nekih mogu trajati i duže ako se ne potraži pomoć.

- Važno je ne zanemariti te probleme i otvoreno pričati o njima - naglasila je.

Žutić dodaje kako jako malo žena s teškoćama traži pomoć, ali i žene koje nemaju poteškoća su rekle kako bi imale koristi od nekog vida podrške mentalnom zdravlju.

- Puno je barijera koje sprečavaju žene da zatraže pomoć. I dalje je prisutna stigma koja okružuje psihičke poremećaje i to otežava ženama da zatraže pomoć, kazala je i dodala kako tu postoje i financijske barijere.

Na pitanje koji su simptomi koji ukazuju da nekoj majci treba pomoć, Nakić Radoš je rekla kako je nekada to teško prepoznati. No to je svakako lakše prepoznati bližoj okolini, a to su partneri, obitelji, prijateljice.

- Nekada je dovoljna instrumentalna pomoć, a to je skuhati ručak, pustiti majku da se naspava, odmori te posloži svoje misli - kazala je.

Žutić naglašava kako praksa pokazuje da se danas roditelji puno više bave sa svojom djecom nego 50-ih ili 60-ih godina.

Nakić Radoš ističe kako trudnice nikada nisu bile više u doticaju sa zdravstvenim djelatnicima, ali kako se propušta prilika da se trudnice pita za njihovo mentalno zdravlje.

- To je uobičajeno pitanje u zemljama zapadne Europe ne samo u trudnoći, već i nakon porođaja - rekla je.

Na pitanje gdje se majke mogu javiti i potražiti pomoć, ako osjete probleme, Žutić je rekla kako takva mjesta postoje te je pozvala sve žene koje osjete potrebu da potraže pomoć.

- Pomoć mogu potražiti kod obiteljskog liječnika, ginekologa, u centrima za zaštitu mentalnog zdravlja, postoje udruge koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja nakon porođaja - istaknula je.

Vaša reakcija na temu