Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay KINEZIOLOG SAVJETUJE Ovo su najbolje vježbe za podizanje opuštene stražnjice

KINEZIOLOG SAVJETUJE Ovo su najbolje vježbe za podizanje opuštene stražnjice

Evo koje su to

Ako imate opuštene mišiće stražnjice cilj treba biti povećanje mišićne mase i povećanje tonusa mišića. Koje vježbe raditi savjetuje Jozo Grgić, mag. kineziologije s Fitness učilišta u Zagrebu, za Miss Zdravu.

'Žene koje žele imati jasno definirane i vidljive mišiće trebaju dizati veće težine i pri tome ne trebaju strahovati da će im mišići biti velikog volumena jer to nije moguće zbog niske razine testosterona', kaže dr. Jason Karp, sportski psiholog i objašnjava da su neka istraživanja potvrdila da dizanje teških utega tijekom vremena održava koštanu masu pa čak i poboljšava gustoću kostiju što je osobito bitno za žene u menopauzi.

'Stražnjica je sastavljena od tri velika mišića: gluteus maximus, gluteus medius i gluteus minimus. Mišići gluteusa su jedni od najvećih mišića u ljudskom tijelu te imaju veliku snagu. Ako imate opuštene mišiće gluteusa cilj treba biti i povećanje mišićne mase i povećanje tonusa mišića. Vježbe koje trebate raditi su - jednonožno mrtvo dizanje i jednonožno ustajanje s klupe'", objašnjava Jozo Grgić.

Jednonožno mrtvo dizanje

Ovom vježbom osim aktivacije mišića pokretača radi se i na stabilizaciji i ravnoteži.

Uzmite girju (ili drugi rekvizit) u jednu ruku. Noga suprotno od te ruke je noga na kojoj stojite. Stanite uspravno i razmakni noge u širini ramena.

Zadržavajući stabilan položaj krenite u pretklon trupom i s girjom prema nozi na kojoj stojite, istovremeno drugu nogu podižite. Spuštajte se dok ne osjetite istezanje u nozi na kojoj stojite, počnite s manjim opsegom pokreta i polako ga povećavajte.

U zadnjoj fazi vratite se u početni položaj.

Udahnite dok spuštate girju, a prilikom vraćanja u početni položaj izdahnite.

Jednonožno ustajanje s klupe

Ova vježba je zahtjevnija, ali ako ste u treningu ne bi vam trebala predstavljati veliki izazov.

Stanite ispred klupe, nađite stabilan položaj, jednu nogu ispružite ispred ravnine kukova i zadržite ravnotežu na nozi na kojoj stojite.

Radite sjedanje na klupu s pokretima u zglobu kuka i koljena.

Nakon što sjednete pokušajte se jakom kontrakcijom vratiti u početni položaj.

Prilikom sjeda radite udah, a prilikom dizanja izdisaj.

Vaša reakcija na temu