Rujan je mjesec u kojem se priroda priprema za jesen, a mnoge ljekovite biljke dosežu vrhunac svoje snage i arome. Iskusni travari i ljubitelji biljnog čaja upravo u ovom periodu prikupljaju cvjetove, listove i plodove koje će tijekom zime koristiti za pripremu prirodnih čajeva.
Među najpopularnijim biljkama za branje u rujnu su matičnjak, kadulja, nana i lavanda. Listovi matičnjaka i nane imaju osvježavajući miris, a pripremljeni čajevi pomažu kod stresa i probave. Kadulja, koja cvjeta do ranog jeseni, poznata je po svojim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima, dok lavanda zadržava aromu i nakon sušenja, te se koristi za opuštanje i smirenje.
Rujan je i vrijeme berbe kantariona i kamilice, koje se suše za zimske čajeve protiv prehlade i probavnih tegoba. Cvjetove kamilice najbolje je brati ujutro nakon što se rosa osuši, dok kantarion treba sakupljati u sunčanim danima kada je biljka puna eteričnih ulja.
Za voćne čajeve vrijedi obratiti pažnju na divlje šipke i jagode. Plodovi šipka zreli su i bogati vitaminom C, što ih čini idealnim dodatkom zimskim čajevima, dok listovi i plodovi divlje jagode pružaju blag i ugodan okus.
Sušenje biljaka treba provoditi na tamnom, prozračnom mjestu, bez direktnog sunčevog svjetla, kako bi se sačuvala aroma i ljekovita svojstva. Nakon što se potpuno osuše, biljke se čuvaju u staklenim posudama s poklopcem, spremne za pripremu mirisnih i zdravih čajeva tijekom hladnih zimskih mjeseci.
Prikupljanje i sušenje biljaka u rujnu ne samo da omogućava bogat izbor prirodnih čajeva zimi, već je i prilika da se uživa u šetnji prirodom i obnovi kontakt s biljnim blagom našeg kraja.