Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash LIJEČNIK UPOZORAVA Jutarnji kašalj može biti znak ozbiljnih problema

LIJEČNIK UPOZORAVA Jutarnji kašalj može biti znak ozbiljnih problema

Evo kada se treba obratiti doktoru

Jutarnji kašalj može biti česta pojava, posebno kod pušača, no jeste li znali da može biti i signal ozbiljnijih zdravstvenih problema? Na ovu mogućnost upozorava liječnik opće prakse, dr. Andrei Kondrašin. Prema njegovim riječima, jutarnji kašalj, osobito kod starijih osoba, može ukazivati na probleme sa srcem, prenosi Index.

Dr. Kondrašin objašnjava kako takozvani srčani kašalj obično dolazi u napadajima gušenja te je najizraženiji u ranim jutarnjim satima, između četiri i šest sati ujutro. Osoba se tada osjeća bolje ako zauzme sjedeći položaj i spusti noge, što može olakšati disanje. To može biti znak srčane astme ili čak zatajenja srca - stanja koja zahtijevaju brzu medicinsku intervenciju.

'Ako se osoba u ranim jutarnjim satima počinje gušiti od kašlja, a olakšanje osjeća tek kada sjedne, to je često znak srčanog kašlja ili srčane astme. To može biti rani znak zatajenja srca', ističe Kondrašin.

Tko je najugroženiji?

Prema dr. Kondrašinu, jutarnji kašalj najčešće pogađa starije osobe koje već boluju od srčanih bolesti. Kod njih su srce i pluća često već oslabljeni, pa se kašalj može pojaviti kao posljedica nakupljanja tekućine u plućima što dodatno opterećuje srce.

Jutarnji kašalj ne znači uvijek prisutnost bolesti, ali kod osoba s poviješću srčanih problema treba obratiti pažnju na ovu pojavu. Pravovremeno prepoznavanje simptoma može pomoći u ranom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti, koje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu.

Pušenje - dodatni faktor rizika

Jutarnji kašalj često se javlja i kod pušača, no razlozi su u ovom slučaju drugačiji. Dim cigareta nadražuje dišne putove i uzrokuje upalu, što dovodi do kroničnog kašlja. Kod dugogodišnjih pušača poznat je i 'pušački kašalj', koji je rezultat stalne iritacije pluća duhanskim dimom i može dovesti do razvoja kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB). Međutim, važno je napomenuti da pušački kašalj može prikriti simptome ozbiljnih srčanih problema.

Kašalj je također prirodan refleks kojim tijelo pokušava očistiti bronhije i dišne putove od nakupljenih nečistoća i štetnih tvari. Tijekom noći dišni putovi postaju manje aktivni, što omogućava nakupljanje sluzi i iritansa u plućima. Ujutro, kada se tijelo aktivira, pokreće se i proces čišćenja, što može rezultirati kašljem.

Kada posjetiti liječnika?

Iako jutarnji kašalj ne mora uvijek biti razlog za brigu, važno je obratiti pažnju na njegove karakteristike. Ako kašalj dolazi u napadajima gušenja, javlja se redovito i pojačava s vremenom, osobito u kombinaciji s umorom, nedostatkom zraka ili boli u prsima, trebali biste potražiti liječnički savjet.

Liječnik može provesti potrebne pretrage, poput elektrokardiograma (EKG) ili rendgenskog snimanja prsnog koša, kako bi utvrdio uzrok i preporučio odgovarajuće mjere.

Vaša reakcija na temu