Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Limeta je prava riznica zdravlja, evo zašto je posebno dobra

Limeta je prava riznica zdravlja, evo zašto je posebno dobra

Zdrava prehrana posebno je važna tijekom zimskih mjeseci

Limeta je vrlo bogat izvor vitamina C, poznatog antioksidansa, a mnoge su studije pokazale da povećani unos smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i ukupne smrtnosti, podiže energiju i smanjuje težinu.

U studiji objavljenoj u časopisu Arya Ateroskleroza navodi se da sok limete i njena korica dokazano smanjuju nakupljanje masti u koronarnim arterijama, pa se tako smanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti, prenosi živim.hr.

Poboljšava apsorpciju željeza

Nedostatak željeza jedan je od najčešćih problema kod ljudi u razvijenim zemljama i vodeći uzrok anemije. Konzumiranje namirnica koje su bogate vitaminom C u kombinaciji s onima bogatim željezom povećat će sposobnost organizma da apsorbira željezo. Iscijedite svježi sok limete na salatu sa špinatom i slanutkom, koji su dobar izvor željeza.

Jača imunitet

Namirnice koje su bogate vitaminom C i drugim antioksidansima mogu pomoći imunosnom sustavu u borbi protiv prehlade i gripe. Konzumiranje zdrave prehrane posebno je važno tijekom zimskih mjeseci.

Zdravija koža

Vitamin C, kada se jede u prirodnom obliku, a to znači da treba jesti svježe namirnice, može pomoći u borbi protiv oštećenja kože uzrokovanih suncem i zagađenjem, smanjuje bore i poboljšava stanje kože. Potreban je odgovarajući unos vitamina C (sok jedne limete zadovoljava 22% dnevnih potreba) za izgradnju i održavanje kolagena.

Smanjuje rizik od moždanog udara

Veće količine agruma mogu smanjiti rizik od ishemijskog moždanog udara kod žena. U jednom istraživanju sudionici koji su jeli najveće količine citrusa imali su 19% manji rizik od ishemijskog moždanog udara od onih koji su ih jeli malo.

Vaša reakcija na temu