Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash NAKON DVA MJESECA Preminuo muškarac kojem je presađen svinjski bubreg

NAKON DVA MJESECA Preminuo muškarac kojem je presađen svinjski bubreg

Nema naznaka da je umro od posljedica transplantacije

Prvi primatelj presađenog genetski modificiranog svinjskog bubrega umro je gotovo dva mjeseca nakon što je bio podvrgnut zahvatu, objavili su u subotu njegova obitelj i bolnica koja je izvršila operaciju, prenosi NBC News.

Richard Rick Slayman imao je transplantaciju u Općoj bolnici Massachusetts u ožujku u dobi od 62 godine. Kirurzi su rekli kako vjeruju da će svinjski bubreg trajati najmanje dvije godine.

Transplantacijski tim Opće bolnice Massachusetts rekao je u priopćenju da je duboko ožalošćen Slaymanovim odlaskom i izrazio sućut njegovoj obitelji. Rekli su da nemaju nikakvih naznaka da je umro od posljedica transplantacije.

Čovjek iz Weymoutha, Massachusetts, bio je prva živuća osoba koja je podvrgnuta zahvatu. Prethodno su svinjski bubrezi privremeno presađivani donorima koji su bili mrtvi. Dvojici muškaraca presađeno je srce od svinja, iako su obojica umrla u roku od nekoliko mjeseci.

Slaymanu je presađen bubreg u bolnici 2018., ali se prošle godine morao vratiti na dijalizu kada su se pojavili znakovi neuspjeha. Kad su se pojavile komplikacije dijalize koje su zahtijevale česte postupke, liječnici su mu predložili transplantaciju svinjskog bubrega.

Ksenotransplantacija se odnosi na liječenje ljudskih pacijenata stanicama, tkivima ili organima životinja. Dosadašnji pokušaji su propadali jer je ljudski imunološki sustav odmah uništio strano životinjsko tkivo. Nedavni pokušaji uključivali su svinje koje su modificirane tako da su njihovi organi sličniji ljudskim, piše NBC News.

Vaša reakcija na temu