Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com NOVA UREDBA MINISTARSTVA 'Ovo je povijesni trenutak u hrvatskom sestrinstvu'

NOVA UREDBA MINISTARSTVA 'Ovo je povijesni trenutak u hrvatskom sestrinstvu'

Velika je ovo vijest i za vozače saniteta, koji su na mjesec gubili i do 1500 kuna

Ministarstvo zdravstva ispravilo je nepravdu koja se vukla više od 10 godina! Vozačima saniteta, medicinskim sestrama i tehničarima izjednačen je koeficijent na razini cijele zemlje.

Zbog različitih koeficijenata u županijama, za isti posao razlika u plaćama bila je između tisuću i 1500 kuna, a u posljednjih 11 godina jedan vozač u prosjeku je izgubio najmanje 200 tisuća kuna. Novom uredbom donesena je i odluka kojom se priznaje stručna spremna magistrima sestrinstva, kao i diplomiranim medicinskim sestrama i tehničarima na radnim mjestima i položajima prve vrste.

A što to točno znači, za RTL je objasnila savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo Snježana Krpeta

- Moram reći da je ovo povijesni trenutak u hrvatskom sestrinstvu jer ovaj problem je prisutan već 12 godina. Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova konačno ćemo biti regulirana profesija - kazala je.

Pojasnila je da to znači da je 'zdravstveni sustav iskazao potrebe gdje su potrebna mjesta s visokim obrazovanjem.' Unatrag zadnjih dvadeset godina, kazala je Krpeta, dolazilo je do stihijskog i neplaniranog obrazovanja te hiperprodukcije kadra koji je imao visoko obrazovanje, a koji se nije mogao nigdje implementirati u zdravstvenom sustavu.

- Zahvaljujem od srca ministru Viliju Berošu, Vladi Republike Hrvatske i našem premijeru što nas je prepoznao kao važne dionike zdravstvenog sustava. Ovom uredbom konačno ćemo imati pravno reguliranu profesiju po uzoru na sve moderne europske zemlje - dodala je.

Velika je ovo vijest i za vozače saniteta, koji su na mjesec gubili i do 1500 kuna.

- Konačno će se regulirati i njihov status, jer to su ljudi koji su također izloženi svim stresovima naše profesije. Drago mi je i zbog njih, ovih godina zaista su trpjeli nepravdu u svojim primanjima - kazala je Krpeta.

Posebno je naglasila da je ovom uredbom regulirano obrazovanje na vertikalnoj razini.

'Sad ćemo s našim ministrom raditi na horizontalnoj razini - dodala je.

S obzirom na potrebe bolesnika, koje se nisu mijenjale, jako su bitne srednje medicinske sestre i prvostupnice sestrinstva koje su u 24-satnoj skrbi s bolesnicima. 

- Tu ćemo raditi na specijalizacijama u sestrinstvu kako bismo dobili na centrima izvrsnosti i kako bi i te sestre mogle primijetiti promjene na svom statutu i položaju, a naravno i na uvjetima rada - zaključila je Krpeta.

Vaša reakcija na temu