Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Instagram Ovo su najčešći simptomi teške bolesti koju ima legendarni Bruce Willis

Ovo su najčešći simptomi teške bolesti koju ima legendarni Bruce Willis

Frontotemporalna demencija (FTD)

Obitelj legendarnog glumca Brucea Willisa u veljači ove godine obznanila je da je, nakon što je doživio komunikacijske poteškoće poznate kao afazija, glumčevo stanje napredovalo u frontotemporalnu demenciju, rjeđu vrstu demencije koja zahvaća frontalne i temporalne režnjeve mozga.

Frontotemporalna demencija (FTD) predstavlja skupinu neurodegenerativnih bolesti koje zahvaćaju frontalne i temporalne dijelove mozga. Iako nije tako često poznata kao Alzheimerova bolest, FTD ima svoje jedinstvene karakteristike i simptome. Ova bolest često pogađa osobe mlađe od 65 godina, počevši s prosječnom dobi od 58 godina, piše N1.

Za razliku od tradicionalnih shvaćanja demencije koja se često povezuju s problemima pamćenja, FTD se manifestira kao promjena u ponašanju, komunikaciji i jezičnim sposobnostima. Dr. Sami Barmada, direktor Michigan Brain Banka, ističe kako FTD može biti češći kod muškaraca i često se javlja u obiteljima.

Kako FTD utječe na mozak?

Frontalni i temporalni režnjevi mozga igraju ključnu ulogu u upravljanju raznim aspektima ljudskog ponašanja i komunikacije. Frontalni režanj odgovoran je za donošenje odluka, prosuđivanje, kontrolu impulsa, govor, samokontrolu i društvene vještine. S druge strane, temporalni režnjevi igraju ključnu ulogu u sluhu, razumijevanju govora, pamćenju i emocionalnom izražavanju.

U FTD-u dolazi do nakupljanja abnormalnih količina proteina u neuronima mozga, što ometa normalno funkcioniranje. Ovo nakupljanje proteina može biti uzrokovano određenim mutacijama u DNK, a nasljedni faktori igraju značajnu ulogu u pojavi bolesti.

Prvi znakovi FTD-a

Simptomi FTD-a variraju ovisno o tome koji dio mozga je najviše pogođen. Često se javlja apatija, karakterizirana kao odsustvo interesa ili osjećaja. Ljudi s FTD-om mogu prestati uživati u aktivnostima koje su prije voljeli i pokazivati manje ljubavi prema bliskim osobama.

Drugi čest simptom je gubitak inhibicije i samokontrole, što može dovesti do neprikladnog ponašanja i izražavanja. Osobe s FTD-om mogu izgovarati neprimjerene riječi ili postupke.

Simptomi i dijagnoza

Simptomi FTD-a često uključuju probleme s jezikom i ponašanjem, uključujući apatiju, promjenu osobnosti, manjak društvene svijesti, opsesivno ponašanje i teškoće u govoru i pronalaženju riječi. Prvi znakovi često ne sugeriraju odmah demenciju, već se mogu pripisati drugim mentalnim poremećajima poput depresije, anksioznosti ili bipolarnog poremećaja.

Dijagnoza FTD-a zahtijeva pažljivu evaluaciju stručnjaka poput neurologa, a mogu biti potrebni dodatni testovi poput MRI-a ili skeniranja mozga radi isključivanja drugih mogućih uzroka.

Životni vijek i liječenje

Očekivani životni vijek osobe s FTD-om ovisi o mnogim faktorima, uključujući zahvaćene dijelove mozga i progresiju bolesti. Prosječni životni vijek nakon dijagnoze FTD-a kreće se oko 7,5 godina, iako postoje varijacije. Kvaliteta skrbi igra ključnu ulogu u prognozi, a pacijenti s pravodobnom i adekvatnom skrbi imaju bolje izglede za održavanje neovisnosti i kvalitete života.

Nažalost, trenutno ne postoji lijek za FTD, ali istraživanja su u tijeku kako bi se razvili tretmani koji bi mogli usporiti progresiju bolesti. Iako se suočavanje s FTD-om može činiti izazovnim, prepoznavanje ranih simptoma i pružanje odgovarajuće podrške može značajno poboljšati život osoba koje se bore s ovom bolešću.

Vaša reakcija na temu