Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POČINJE ŠKOLA Donosimo preporuke liječnice iz Službe za školsku i adolescentnu medicinu

POČINJE ŠKOLA Donosimo preporuke liječnice iz Službe za školsku i adolescentnu medicinu

Praktični savjeti

Bliži se početak školske godine, koji je jednako stresan i za roditelje i za djecu. Iako nije isto kreće li vaše dijete u prvi ili peti razred osnovne ili možda u srednju školu, ipak je svima zajednička velika promjena u dnevnom ritmu, uz postojanje obaveza i razlika u načinu provođenja vremena u odnosu na bezbrižno ljeto.

'Kao što se i odrasli trebaju pripremiti za povratak na posao nakon godišnjeg odmora, potrebno je i djecu pomalo pripremati na ono što slijedi, ali ne na način koji bi kod njih mogao stvoriti stres ili odbojnost prema školi. Ponavljanje čitanja i pisanja u nižim razredima treba napraviti ležerno, kroz igru. Isto važi i za ponavljanje tablice množenja kod mlađih osnovnoškolaca. Stariju djecu treba poticati da čitaju knjige, a vrijeme provedeno pred računalom i u igranju igrica treba ograničiti i ljeti. Pred kraj ljeta bilo bi dobro zajedno s djetetom se uputiti u nabavku školskih knjiga, bilježnica i pribora. Dopustite djetetu da samo izabere bilježnice, kako bi mu tijekom godine bio ugodan osjećaj pisanja u njih. Pri izboru školske torbe obratite pažnju da ne bude preteška, da ima dovoljno pretinaca te da je ugodna za nošenje. Neka dijete samostalno provjeri likovnu kutiju i odredi što mu nedostaje od pribora', kaže Ivana Sikirica, dr. med., spec. škol. med. iz Služba za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Krajem ljeta djecu treba postepeno vraćati u dnevni ritam kakav postoji tijekom školske godine. 

'Neka idu na spavanje svakim danom sve ranije, kako bi se lakše priviknuli na naporni ritam koji ih čeka. Prije početka nastave dobro je s djecom (po tko zna koji put) popričati o važnosti poštivanja pravila sigurnosti u prometu te o pristojnom ponašanju u školi, kako bi se izbjegle moguće nezgode.

Ne zaboravite da je doručak najvažniji obrok u danu i dobro bi bilo dijete naviknuti na taj obrok. Bez obzira ima li dijete nastavu ujutro ili popodne, doručak se ne bi smio preskakati. Ukoliko imate mogućnost, pretplatite dijete na 'školsku marendu', kako tijekom odmora dijete ne bi moralo izlaziti iz škole i gubiti vrijeme u obližnjim trgovinama i pekarnicama, birajući vjerojatno manje kvalitetan obrok od onog koji nudi škola. Druga varijanta je da sami pripremate djetetu obrok koji će pojesti u školi. Voće, zdrava grickalica ili sendvič koji ćete sami napraviti svakako je bolji izbor od masnog peciva ili Coca-Cole iz aparata.

Početak školske godine je idealno vrijeme da dijete usvoji radne navike redovitog učenja i pisanja zadaće, kako se ne bi dogodilo gomilanje gradiva. Pomozite djetetu napraviti plan rada, u skladu s njegovim izvanškolskim aktivnostima, da bi učenje bilo redovito i što jednostavnije. Gotovo je pravilo da se na početku školske godine pišu inicijalni testovi, koji su učiteljima, ali i Vvama te djeci dobar pokazatelj znanja djeteta, a ukazuju i na područja kojima bi se trebalo pozabaviti prije nego se s gradivom krene dalje. Bez obzira u koji razred vaše dijete ide, dobro bi bilo pratiti što se u školi događa, podsjećati dijete da piše zadaću, provjeriti treba li vašu pomoć ili mu omogućiti pomoć neke druge stručne osobe, ukoliko je potrebno', naglašava dr. Sikirica.

Kada nastava počne, napravite dogovor s djetetom vezano za vrijeme koje smije provoditi pred televizijom, računalom i mobitelom. 

'Danas imate mogućnost pratiti putem e-dnevnika ocjene i eventualne izostanke djeteta pa to svakako iskoristite, kako bi pravovremeno mogli reagirati u svakoj situaciji, prije nego ona izmakne kontroli.

Obavite s djetetom i razgovor o ponašanju u školi, podsjetite ga da ste protivnik svakog oblika nasilja, ali ga i poučite da vam se obrati u slučaju da ono trpi bilo kakav oblik zlostavljanja.

Neovisno o dobi, djeca uglavnom imaju dovoljno slobodnog vremena pa im omogućite da se bave nekom izvanškolskom aktivnošću. Bavljenje sportom je zdravo i poželjno, ali i svaka druga aktivnost koja čini vaše dijete sretnim je dobrodošla. Ipak, nemojte pretjerati, jer oni su samo djeca, a uz nastavu i aktivnosti izvan škole treba im ostati vremena za igru i sretno odrastanje, kako bi jednog dana izrasli u sretne i zadovoljne odrasle ljude', poručuje dr. Sikirica.

Vaša reakcija na temu