Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Pojavila se nova varijanta koronavirusa, četiri su glavna simptoma

Pojavila se nova varijanta koronavirusa, četiri su glavna simptoma

Stručnjaci smatraju da bi cjepiva i dalje trebala pomoći u sprječavanju težih slučajeva

Ljudi su počeli obolijevati od nove varijante covida. Znanstvenici smatraju da bi ona uskoro mogla postati dominantna.

Nova varijanta nazvana je XEC. Identificirana je u Njemačkoj u lipnju te se potom pojavila u Velikoj Britaniji, SAD-u, Danskoj i još nekoliko drugih zemalja, piše BBC.

Ustanovljeno je da XEC ima neke nove mutacije koje bi ovoj varijanti mogle pomoći u širenju ove jeseni. Ipak, stručnjaci smatraju da bi cjepiva i dalje trebala pomoći u sprječavanju težih slučajeva.

Profesor Francois Balloux, direktor Instituta za genetiku na Sveučilišnom koledžu u Londonu, rekao je da bi XEC mogla postati dominantna podvarijanta tijekom zime.

Simptomi koje imaju oboljeli od varijante XEC slični su onim simptomima koji se javljaju kod prehlade i gripe, kao i ranije. Četiri su najčešća: visoka temperatura, bolovi, umor i kašalj ili upala grla.

Većina pacijenata osjećala se bolje nekoliko tjedana nakon što se zarazila, ali oporavak može potrajati duže. Analitičar koji analizira podatke o covidu Mike Honey istaknuo je da je došlo do snažnog rasta broja oboljelih od varijante XEC u Danskoj i Njemačkoj, prenosi N1.

Istovremeno, provodi se manje rutinskih testiranja nego ranije pa je teže saznati koliko je covid doista prisutan. Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) tvrdi da je normalno da virusi mutiraju i mijenjaju se.

Vaša reakcija na temu