Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Prirodne metode izbjeljivanja zubi koje nisu štetne za zdravlje

Prirodne metode izbjeljivanja zubi koje nisu štetne za zdravlje

Evo koje su to

Bijeli i sjajni zubi odraz su zdravlja i osobne higijene, no mnogi se suočavaju s tamnjenjem zubne cakline zbog hrane, pića, pušenja ili starenja. Iako komercijalne metode izbjeljivanja mogu biti učinkovite, često dolaze s nuspojavama poput osjetljivosti zubi i oštećenja cakline. Srećom, postoje prirodni načini izbjeljivanja koji su blaži, sigurniji i lako dostupni. 

Evo nekoliko provjerenih metoda koje mogu pomoći u nježnom izbjeljivanju zubi bez štetnih posljedica.

1. Soda bikarbona – prirodni abraziv

Soda bikarbona blago uklanja površinske mrlje sa zubi zahvaljujući svojoj abrazivnoj strukturi. Također stvara alkalno okruženje u ustima, što pomaže u borbi protiv bakterija.

Kako koristiti:

Pomiješajte pola žličice sode bikarbone s malo vode ili kokosovog ulja kako biste napravili pastu. Nježno četkajte zube 1–2 puta tjedno.

Napomena: Nemojte koristiti prečesto jer pretjerano abrazivno čišćenje može oštetiti caklinu.

2. Kokosovo ulje – metoda 'oil pulling'

Kokosovo ulje djeluje antibakterijski i može pomoći u uklanjanju naslaga koje čine zube žutima.

Kako koristiti:

Uzmite žlicu kokosovog ulja i zadržite je u ustima 10–15 minuta, zatim ispljunite i operite zube kao i inače. Ponavljajte svakodnevno.

3. Aktivni ugljen – za površinsko izbjeljivanje

Aktivni ugljen ima sposobnost apsorbiranja toksina i mrlja s površine zubi.

Kako koristiti:

Zgnječite kapsulu aktivnog ugljena i nanesite je na zubnu četkicu. Četkajte vrlo nježno 1–2 minute, zatim temeljito isperite. Koristiti najviše 1–2 puta tjedno.

Oprez: Gruba upotreba može oštetiti caklinu, stoga budite nježni.

4. Jabučni ocat – prirodni dezinficijens

Jabučni ocat ima prirodna izbjeljujuća svojstva, ali ga treba koristiti oprezno zbog kiselosti.

Kako koristiti:

Razrijedite 1 žlicu jabučnog octa s najmanje 100 ml vode i koristite kao ispiranje usta nekoliko puta tjedno. Nakon toga, obavezno isperite usta čistom vodom.

5. Voće koje pomaže u izbjeljivanju

Neke vrste voća, poput jagoda i ananasa, sadrže enzime koji pomažu u uklanjanju mrlja sa zubi.

Primjer:

Jagode sadrže enzim zvan jabučna kiselina. Zgnječite svježu jagodu i pomiješajte s malo sode bikarbone za lagani prirodni tretman (1x tjedno).

6. Dobra oralna higijena kao osnova

Bez obzira na metode izbjeljivanja, svakodnevna higijena ključna je za zdravlje i izgled zubi.

Preporučuje se:

- Pranje zubi 2 puta dnevno pastom s fluorom

- Redovito korištenje zubnog konca

- Izbjegavanje kave, crnog vina i gaziranih pića

- Posjeti stomatologu svakih 6 mjeseci

Prirodne metode izbjeljivanja zubi mogu biti učinkovite kada se koriste redovito i umjereno. Važno je pritom očuvati zdravlje zubne cakline i desni. Ako imate osjetljive zube, postojeća oštećenja ili nosite aparatić, prije korištenja bilo koje metode posavjetujte se sa stomatologom. Prirodno, sigurno i s mjerom – to je najbolji put do blistavog osmijeha.

Vaša reakcija na temu