Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Rijeka dobiva prvi studij dentalne tehnike u Hrvatskoj

Rijeka dobiva prvi studij dentalne tehnike u Hrvatskoj

Potrebe na tržištu su neupitne

Fakultet dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci ove će godine upisati prvu generaciju studenata koji će se školovati na novom prijediplomskom stručnom studiju Dentalna tehnika.

Riječ je o prvom takvom studijskom programu u hrvatskom visokoškolskom sustavu čija upisna kvota iznosi 15 mjesta, a navodeći da je prema podacima Hrvatske komore dentalne medicine u Hrvatskoj trenutačno registrirano 2.100 dentalnih tehničara, dekanica Fakulteta dentalne medicine prof. dr. Sonja Pezelj Ribarić kaže da samo 71 ima zvanje višeg dentalnog tehničara, javlja Novi list.

- To je jedino medicinsko zanimanje u Hrvatskoj koje nema daljnju mogućnost obrazovanja nakon srednjoškolske izobrazbe, a potrebe tržišta su takve da je mogućnost nastavka školovanja dentalnih tehničara neophodna i bezuvjetna.

Postavlja se pitanje u čemu je razlika i prednost budućih sveučilišnih prvostupnika dentalne tehnike u odnosu na dentalne tehničare.

Tijekom četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja dentalni tehničari ne mogu dobiti znanja, vještine i kompetencije koje će im donijeti visokoškolsko obrazovanje, a također ovim putem obrazovat će se budući nastavni kadar za generacije prvostupnika dentalne tehnike kojih će zasigurno biti jer je veliko zanimanje za predmetno zanimanje i u regiji - objašnjava dekanica.

Pokrenuta procedura

U skladu sa zemljama Europske unije koje pridaju veliku važnost daljnjem školovanju i stvaranju visokoškolovanih dentalnih tehničara, a također i stalnom pritisku od strane struke, smatra da je krajnje vrijeme za pokretanje ovog studijskog programa.

- Proučavajući nastavne planove i programe susjednih zemalja svjesni smo činjenice da je sazrelo vrijeme za pokretanjem dotičnog studija te da ispunjavamo tražene uvjete za njegovo pokretanje. Mnogi dentalni laboratoriji diljem Hrvatske traže educirane dentalne tehničare sa znanjem i kompetencijama koja nadilaze srednjoškolsko obrazovanje, no ne uspijevaju ih pronaći te se nadamo da ćemo ovim studijem riješiti barem dio problematike zapošljavanja - navodi prof. dr. Pezelj Ribarić.

Postupak za pokretanje prijediplomskog stručnog studija Dentalna tehnika Fakultet dentalne medicine pokrenuo je prije gotovo četiri godine.

Naime, Fakultetsko vijeće Fakulteta dentalne medicine još je u lipnju 2020. godine donijelo odluku o usvajanju prijedloga studijskog programa 'Prijediplomski stručni studij Dentalna tehnika', dok je Senat Sveučilišta u Rijeci u travnju iduće godine donio Odluku o osnivanju studijskog programa, ali je u svibnju Ministarstvo znanosti i obrazovanja dopisom zatražilo od Sveučilišta nadopunu dokumentacije mišljenjima Ministarstva zdravstva i Hrvatske komore dentalne medicine o novom studijskom programu.

- Navedena dopuna sa zatraženim mišljenjima je dostavljena Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je potom dopisom u srpnju 2022. godine, s obzirom na dostavljena mišljenja Ministarstva zdravstva i HKDM-a, zatražilo da se dostavi dopuna elaborata studijskog programa ili izjava visokog učilišta u kojoj će biti jasno obrazloženo da kvalifikacija stručni prvostupnik dentalne tehnike koja se stječe završetkom prijediplomskog stručnog studija Dentalna tehnika, ne omogućava pristup reguliranoj profesiji - objašnjava dekanica.

Moderno učilište

Fakultet je zatraženu izjavu dostavio odmah u srpnju 2022. godine, a potom je Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj dostavilo dopis u veljači prošle godine kojim se traži dopuna dokumentacije potrebne za ishodovanje suglasnosti za izvođenje prijediplomskog stručnog studija Dentalna tehnika, a što je Fakultet dentalne medicine dostavio te je tek početkom ove veljače stigla potvrda Ministarstva znanosti i obrazovanja o upisu u Upisnik studijskih programa za stručni prijediplomski studij Dentalna tehnika.

- S postojećim studijem dentalne medicine, dentalne higijene te s novim studijem dentalne tehnike stvara se moderno učilište po ugledu na najrazvijenija svjetska učilišta. Kontinuirano usavršavanje i izvrsnost moraju biti temeljne vrijednosti fakulteta - zaključuje dekanica.

Uvjet jedna godina rada u dentalnom laboratoriju

Za upis na izvanredni studij potrebno je imati završeno srednjoškolsko obrazovanje. Kod srednjoškolskog obrazovanja vrednovat će se ocjene iz predmeta biologija, kemija i fizika tijekom dvije godine te završni uspjeh na strukovnoj maturi. Uvjet za upis je minimalno jedna godina rada u dentalnom laboratoriju i položen propisani državni ispit za dentalne tehničare koji im omogućuje samostalan rad. Također, kandidati moraju prilikom upisa biti zaposleni u dentalnom laboratoriju što dokazuju potvrdom poslodavca, objavio je Novi list.

Vaša reakcija na temu