Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Srčani bolesnici izbjegavaju bolnice zbog korone i zbog toga više umiru

Srčani bolesnici izbjegavaju bolnice zbog korone i zbog toga više umiru

Osobe koje su tijekom pandemije hospitalizirane zbog srčanog udara u bolnici su provodile manje vremena nego prije

Prema najnovijem istraživanju, srčani bolesnici češće izbjegavaju odlazak u bolnice zbog pandemije koronavirusa, čak i ako imaju simptome srčanog udara.

Stručnjaci s američkog Instituta za zaštitu srca Providence pregledali su evidenciju s više od 15.000 pacijenata koji su doživjeli srčani udar u razdoblju od 30. prosinca do 16. svibnja ove godine. Uočili su pad broja hospitalizacija u usporedbi s prijašnjim razdobljem. Također su primijetili da su pacijenti s ozbiljnim srčanim problemima umirali u značajno većem broju nego ranije, piše CNN.

Studija je pokazala da je na početku pandemije u SAD-u došlo do značajnog smanjenja hospitalizacija. Oni koji su hospitalizirani zbog srčanog udara tijekom pandemije obično su bili mlađi za otprilike 1 do 3 godine u odnosu na prosjek bolesnika prije pojave covida-19. Autori istraživanja smatraju da je razlog tome pad razine odlaska u bolnice kod starijih pacijenata, čak i ako su imali simptome srčanog udara, jer je poznato da osobe starije dobi češće imaju ozbiljnije simptome u slučaju zaraze koronavirusom.

Znanstvenici su također uočili kako su one osobe koje su tijekom pandemije hospitalizirane zbog srčanog udara u bolnici provodile manje vremena nego prije pandemije. Razlog tome može biti nedostatak slobodnih bolničkih kreveta zbog velikog broja oboljelih od covida-19. Tijekom istraživanja nisu pronađeni dokazi da su liječnici pacijentima sa srčanim problemima pristupali drugačije nego prije pandemije. Unatoč tome, došlo je do značajnog porasta smrtnosti među pacijentima koji su pretrpjeli ozbiljniji tip srčanog udara (STEMI, transmuralni infarkt).

- U usporedbi s razdobljem prije pandemije covida-19, bolesnici s transmuralnim infarktom imali su u kasnijem razdoblju pandemije statistički veći rizik od smrtnosti - napisali su stručnjaci u studiji.

Istraživanje naziva 'Case Rates, Treatment Approaches, and Outcomes in Acute Myocardial Infarction During the Coronavirus Disease 2019 Pandemic' objavljeno je jučer u časopisu JAMA Cardiology, prenosi Index.

Vaša reakcija na temu