Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Piet van de Wiel from Pixabay Što kada vam u čašu vina upadne muha? Popiti je ili proliti?

Što kada vam u čašu vina upadne muha? Popiti je ili proliti?

Znanstvenici imaju rješenje

U čašu ulijete svoj omiljeno vino i taman da ćete otpiti prvi gutljaj, u nju vam uleti mušica. Muha je očito mrtva. Ali s obzirom na ono što znate o tome gdje muhe borave, pitate se je li sigurno za piće.

Opće je poznato da muhe jedu hranu koja se raspada. Nastanjuju kante za smeće, hrpe komposta ili sva mjesta gdje se nalazi hrana, uključujući odvode. Trula hrana puna je klica koje muha može prenijeti na tijelu. 

Te bakterije uključuju E coli, Listeriu, Shigellu i Salmonella, od kojih svaka može izazvati potencijalno ozbiljnu infekciju čak i kod zdravih ljudi. Zbog  toga mnogi od nas bi odlučili proliti vino i oprati čašu.

Međutim, znanstveni dokazi upućuju na to da ste možda uzalud prolili tu čašu vina. Vino obično ima između 8% i 14% etanola i ima pH od oko 4 ili 5 - pH ispod 7 smatra se kiselim.

Dobro je poznato da alkohol inhibira klice i jedan je od razloga zašto se vino može tako dugo čuvati. Nekoliko laboratorijskih studija također je pokazalo da kombinirani učinci vinskog alkohola i organskih kiselina, poput jabučne kiseline, mogu spriječiti rast E coli i Salmonella.

Budući da su sve vrste vina (crveno, bijelo ili ružičasto, bilo ohlađeno ili na sobnoj temperaturi) prirodno antibakterijsko, klice u vinu će se vjerojatno oštetiti, što će smanjiti njihovu sposobnost infekcije. Ovo sugerira da, iako klice koje su muhe pohranile u vino mogu biti prisutne u dozi dovoljno visokoj da izazovu bolest, nije vjerojatno da će izazvati infekciju jer su previše oštećene. Dakle, po svoj prilici, kontaminirano vino moglo se piti bez štetnih učinaka - bilo da je ohlađeno ili ne.

Osim ako niste fobični od klica, stručnjaci vam predlažu da uklonite mušicu i popijete vino. Ako želite dodatne proteine, možete čak i progutati muhu.

Vaš probavni sustav jednostavno će obraditi mušicu kao bilo koji drugi protein, piše The Conversation.

Vaša reakcija na temu