Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash STRUČNJAKINJA UPOZORAVA Ova popularna hrana uzrokuje salo na trbuhu

STRUČNJAKINJA UPOZORAVA Ova popularna hrana uzrokuje salo na trbuhu

Izbjegavajte

Aditivi su tvari koje se dodaju hrani i pićima kako bi se poboljšao njihov okus, izgled, tekstura ili rok trajanja. Dok su neki aditivi bezopasni ili čak korisni, poput vitamina i minerala koji se dodaju za obogaćivanje hrane, drugi mogu biti štetni, piše Index.

Pretjerana konzumacija tih nezdravih sastojaka može imati negativne učinke na zdravlje, te može doprinijeti poremećenom metabolizmu i dovesti do nakupljanja visceralne masnoće. Dijetetičarka i nutricionistica, Johanna Angman, upozorila je na takvu hranu prepunu aditiva koja doprinosi debljanju i može usporiti metabolizam.

1. Prerađeno meso

Prerađeno meso obično se konzervira s dodacima kao što su natrijev nitrit ili natrijev nitrat. Ti konzervansi sprječavaju rast bakterija i održavaju boju mesa. Međutim, visok unos tih konzervansa povezan je s metaboličkim poremećajima, kao što su inzulinska rezistencija i smanjena tolerancija glukoze.

Pretjerana konzumacija ovih aditiva može dovesti do prejedanja i debljanja jer mogu potaknuti apetit i želju za slanom hranom.

'Slanina, kobasice i drugo prerađeno meso, često sadrži nitrate, nitrite i druge konzervanse koji mogu poremetiti vaš metabolizam i povećati visceralnu masnoću', kaže Angman za SheFinds.

2. Brza hrana

Brza hrana često je bogata kalorijama, a ima malo esencijalnih nutrijenata, što dovodi do neravnoteže koja može poremetiti normalne metaboličke funkcije. Neki konzervansi, poput natrijevog nitrata i natrijevog benzoata, produljuju rok trajanja, ali mogu imati štetne učinke ako se konzumiraju u velikim količinama tijekom vremena.

'Burgeri, krumpirići i pileći medaljoni obično sadrže razne aditive, uključujući MSG i umjetna bojila, koji mogu negativno utjecati na vaš metabolizam i povećati skladištenje masti', napominje nutricionistica.

3. Pahuljice za doručak

Žitarice za doručak često se reklamiraju kao praktična i hranjiva opcija za početak dana, ali mnoge su vrste pune aditiva koji mogu negativno utjecati na zdravlje. Većina žitarica prepuna je šećera, umjetnih boja i aroma što može doprinijeti upali, utječući na zdravlje metabolizma.

Angman objašnjava: 'Pahuljice za doručak imaju visok sadržaj dodanih šećera i umjetnih boja što s vremenom može dovesti do inzulinske rezistencije i povećanja masnoće na trbuhu.'

4. Pekarski proizvodi

Peciva često sadrže razne aditive, poput konzervansa, umjetnih aroma i sirupa s visokim udjelom fruktoze, kako bi se poboljšao okus, tekstura i produžio rok trajanja. Ti dodaci mogu poremetiti naš metabolizam, potičući inzulinsku rezistenciju i povećavajući upalne reakcije u tijelu.

Pretjerana konzumacija takvih prerađenih sastojaka dovodi do prekomjernog unosa praznih kalorija koje tijelo teško sagorijeva učinkovito.

Nutricionistica zaključuje: 'Keksi, torte i kolači obično su puni transmasnoća, šećera i konzervansa, što može pridonijeti metaboličkom sindromu i nakupljanju visceralne masnoće.'

Vaša reakcija na temu