Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U HRVATSKOJ BOLUJU 7024 OSOBE Svjetski dan multiple skleroze

U HRVATSKOJ BOLUJU 7024 OSOBE Svjetski dan multiple skleroze

Budi više od MS-a!

Uoči svjetskoga dana multiple skleroze (30. svibnja) Društvo multiple skleroze Split zajedno sa Savezom društava multiple skleroze Hrvatske i ove godine provodi kampanju 'Ja sam više od MS-a!' u sklopu koje se u Sinju 28.svibnja održava MS trka/šetnja kao revijalni dio sportskog događaja Ultra Trail Dinarides. Početak MS šetnje je u 9 sati od Pijace (gradski trg u Sinju) do Starog grada i natrag. U gradu Splitu Svjetski MS dan obilježit ćemo 29. svibnja u 17 sati  predavanjem doc. dr. sc. Sande Pavelin, dr. med. neurologinje KBC Split u prostoru Društva, Borisa Papandopula 3.

Cilj kampanje je  podizanja svijesti javnosti o multipli sklerozi i njenim nevidljivim simptomima. Davanjem prave podrške osobama s multiplom sklerozom te poduzimanjem manjih i većih promjena sprječavamo njihovu diskriminaciju i nerazumijevanje multiple skleroze. 

Multipla skleroza utječe na više od 7000 osoba i njihove obitelji u Hrvatskoj. Multipla skleroza je autoimuna, neizlječiva bolest, a svaka osoba sa MS-om ima različite simptome, pa je zato i nazivaju 'bolešću s tisuću lica'. Svaka osoba sa multiplom sklerozom, bez obzira što se na njoj vide ili ne vide znakovi bolesti suočava se sa nizom 'nevidljivih' simptoma. Mnoge osobe s multiplom sklerozom skrivaju svoju bolest, te se boje da će ukoliko kažu da imaju MS dobiti otkaz, ostati bez obitelji ili izgubiti prijatelje. Jedan od najtežih zadaća svake osobe s multiplom sklerozom je živjeti s nevidljivim simptomima.

Kako bi doznali na koje sve načine multipla skleroza i njeni nevidljivi simptomi utječu na živote oboljelih od MS-a provedena je anketa na temu 'Nevidljivi simptomi i MS' među 857 oboljelih, a rezultati su pokazali da su kod više od 76% ispitanika nevidljivi simptomi MS-a najveći izazov sa kojim se susreću. Tri najčešća nevidljiva simptoma sa kojima se susreću oboljeli su umor, problemi s pamćenjem i koncentracijom te obamrlost. 

Ovo su neke poruke oboljelih za javnost:

'Nismo lijeni nego jednostavno se brzo umaramo sa posljedicama, nemamo demenciju nego jednostavno ne možemo upamtiti neke stvari, nismo izbirljivi u vezi posla nego jednostavno neke poslove ne možemo raditi, nismo stalno razdražljivi nego jednostavno imamo MS'.

'Voljela bih da obitelj i radna okolina razumije da teže i sporije mogu obavljati poslove nego ranije, da sam užasno umorna i da jedva pratim korak sa svojom okolinom. Strah me da ne ostanem bez posla'.

'Nevidljive simptome ćete uvidjeti na osobi s MS-om samo ako ih želite vidjeti'.

Multipla skleroza (MS) je autoimuna bolest za koju nema lijeka, a terapije koje oboljeli uzimaju imaju za cilj usporavanje progresije bolesti i podizanje kvalitete života oboljelih.  Dva puta je češća kod žena, a MS nazivaju i bolest s 1000 lica jer su simptomi vrlo individualni i razlikuju se od osobe do osobe. Obično se dijagnosticira između 20. i 40. godine, a to je najbolje vrijeme za karijeru, obitelj i izgradnju budućnosti. Postoji nekoliko tipova MS-a, a najveći postotak oboljelih (oko 80%), boluje od relapsno remitirajućeg oblika bolesti što znači kako se u životu oboljelih pojavljuju pogoršanja, odnosno relapsi te stanja mirovanja bolesti uz moguće svakodnevne simptome bolesti. Unazad nekoliko godina zahvaljujući sve boljim terapijama za usporavanje progresije bolesti bilježi se kvalitetniji život s ovom dijagnozom. Multipla skleroza je rastući globalni zdravstveni problem, a u Hrvatskoj prema zadnjem istraživanju iz rujna 2022. godine od MS-a boluje 7024 osobe. Edukacija je ključna, jer što više znamo o MS, znati ćemo i na koje načine olakšati vlastite i tuđe živote onih koji žive sa njom.

Društvo multiple skleroze Split je udruga osnovana radi unaprjeđenja liječenja, istraživanja, rehabilitacije i zaštite osoba obljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti koja okuplja svoje članove na čitavom području Splitsko-dalmatinske županije. Oboljelima pruža pomoć u vidu provedbe projekta osobni asistent, psihosocijalne podrške, informacija o pravima oboljelih, grupne medicinske gimnastike, kao i drugih brojnih aktivnosti za članove.

Osobe s multiplom sklerozom i članovi obitelji podršku mogu dobiti kroz besplatan SOS MS telefon 0800 77 89 svakim radnim danom od 8-16 sati, a dva puta mjesečno na SOS MS telefonu gostuju i vodeći neurolozi za MS u Hrvatskoj.

Svjetski dan multiple skleroze utemeljile su 2009. godine Međunarodna federacija i zemlje članice MS-a, a službeno se obilježava 30. svibnja svake godine. Okuplja globalnu MS zajednicu da dijele priče, podižu svijest i vode kampanje sa svima pogođenim multiplom sklerozom (MS) od koje u svijetu boluje preko 2,8 milijuna ljudi. 

Vaša reakcija na temu