Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Youtube U Hvaru s povremenim radom započinje nefrolog dr. Luketin

U Hvaru s povremenim radom započinje nefrolog dr. Luketin

Dolazak su organizirali Zaklada Vera i dr. Matko Miličić - Maleško i Dom zdravlja SDŽ

Tijekom veljače u hvarskoj ispostavi Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije specijalist interne medicine, nefrolog dr. Mirko Luketin, započeo je s povremenim radom. Kroz dva-tri mjesečna dolaska u Hvar, dr. Luketin će pratiti i pregledavati pacijente na dijalizi te ostale pacijente s otoka kojima treba opća internistička ili predoperacijska obrada a kojima je liječnik obiteljske medicine izdao uputnicu i termin pregleda. Za pacijenta će pregled u potpunosti biti besplatan, a precizan termin obrade u specijalističkoj ordinaciji omogućit će pacijentu minimalan boravak u zgradi Doma zdravlja.

Dolazak dr. Luketina organizirali su hvarska Zaklada Vera i dr. Matko Miličić - Maleško i Dom zdravlja SDŽ te će i zajedno financirati njegov rad. Projekt je omogućio i splitski KBC kao matična ustanova dr. Luketina, koja mu je odobrila povremeni rad izvan njihova sustava.

Uoči početka provedbe projekta, osnivač Zaklade, dr. Matko Miličić je izjavio: 'Za sva mjesta udaljena od velikih gradskih centara, a osobito za otoke, od velikog je značaja kada pacijenti u svojoj lokalnoj sredini mogu dobiti odgovarajuću zdravstvenu skrb. Misija Zaklade, koju sam osnovao prije dvije godine, je upravo u tome: financiranje dolazaka liječnika specijalista s kopna, iz Splita i Dubrovnika, na povremeni rad u Hvar, Korčulu i Vela Luku. Osobito sam ponosan što je u dosadašnjem radu Zaklada financirala više od 130 dolazaka liječnika i što je pregledano više od 1.700 pacijenata, koji bi inače ovu razinu usluge trebali potražiti na udaljenom kopnu od kojeg su ponekad u potpunosti odsječeni zbog loših vremenskih uvjeta. Želim naglasiti da je za sve specijaliste koji su deficitarni a koji su voljni povremeno raditi u Hvaru i na Korčuli otvoren poziv da nam se pridruže u zaštiti, očuvanju i poboljšanju zdravlja otočana'.

Ravnatelj Doma zdravlja SDŽ, prim. dr. Marko Rađa, svjestan je da je na otocima otežano ostvarivanje temeljnih načela zdravstvene zaštite, prvenstveno zbog manjka zdravstvenog kadra i nezainteresiranosti zdravstvenih radnika za rad izvan većih gradova. 'Drugi problem u radu je ograničenje u broju i vrsti specijalističkih ordinacija na pojedinim lokacijama, a Dom zdravlja je upravo u procesu njihova povećanja. Za Hvar smo zatražili osnivanje specijalističkih ordinacija za ortopediju, dermatologiju i psihijatriju te se nadamo skorom pozitivnom rješenju Ministarstva zdravstva. To će stanovnicima najsunčanijeg otoka omogućiti preglede koje do sada nisu mogli dobiti u lokalnoj sredini, a zahvaljujući suradnji sa Zakladom, koja će financirati dolazak liječnika, pacijenti neće imati trošak putovanja niti pregleda', zaključuje dr. Rađa.

Za svoj budući rad u Hvaru dr. Luketin je rekao: 'Raduje me nastavak karijere u Hvaru gdje sam u proteklom desetljeću već povremeno radio u ordinaciji obiteljske medicine, ispostavi Hitne medicinske pomoći te u nefrološkoj ambulanti i na hemodijalizi. Sada se vraćam u Hvar s novom razinom znanja i iskustva i spreman sam to podijeliti. Zahvaljujem KBC-u Split, osobito predstojnici Klinike za unutarnje bolesti prof. dr. sc. prim. Danijeli Krstulović Opara i pročelnici Zavoda za nefrologiju i hemodijalizu dr. med. Dijani Borić Škaro uz čije dopuštenje je uspostavljena ova suradnja. Također zahvaljujem Domu zdravlja i svakako Zakladi što su omogućili dolazak prijeko potrebnog specijaliste u hvarsku internističku ordinaciju i u centar za hemodijalizu, jer za pacijente na otoku je to najvažnije'.

Dr. Miličić je pohvalio i odličnu suradnju s ravnateljem Doma zdravlja SDŽ, prim.dr. Rađom, koji je aktivno sudjelovao u dogovorima i realizaciji projekta, te je zahvalio hvarskoj liječnici obiteljske medicine dr. Sunčani Draganić što je započela ovaj projekt i preporučila nefrologa dr. Luketina.

Zajedničkim angažmanom Doma zdravlja i Zaklade, kao i medicinskih djelatnika na Hvaru, budućnost zdravstvene zaštite na ovom otoku trebala bi stanovnicima donijeti novu razinu usluge i smanjiti potrebu za odlaskom u zdravstvene institucije na kopnu.

Vaša reakcija na temu